”Zatajena grobišta i prešućene žrtve drugoga svjetskoga rata i poraća u Karlovačkoj županiji”

CategoriesDogađanja

Danas je  u Karlovcu  Hrvatsko društvo političkih zatvorenika predstavilo svoje drugo izdanje knjige  ”Zatajena grobišta i prešučene žrtve drugoga svjetskoga rata i poraća u Karlovačkoj županiji II dio”, koji je nadopuna prvog dijela spomenute knjige izdate 2007.god. Ovo hvale vrijedno drugo izdanje su priredili Mladen Šomek, Nikola Katić, Božidar Kovačević, Davorin Derda, Marija Dinter, Jarmila Prekratić.
Urednici su između zahvala svima koji su dali svoj doprinos bilo davanjem informacija, prikupljanju podataka i drugo  naglasili da je glavni cilj knjige ;da se konačno objavi (približno) broj stradalih, da se već jednom nakon  toliko godina njihova grobišta barem dostojno obilježe. Da su dosadašnji podaci prikupljani i radi mlađih generacija, koje se je odgajalo da  pravu istinu ne saznaju. Da mlađe generacije znaju da su zločini napravljeni  u 2. svjetskom ratu a još veći zločini u poraću. Knjiga je prekid šutnje da se sazna prava istina  jer svaka žrtva ima pravo na svoj grob. Mnogi povjesničari su pričali samo istinu jedne strane a ova knjiga kao i predhodna je amaterska ali joj je osnovni cilj da se svi  nedužno ubijeni  zabilježe i da se isprave povjesne nepravde.

Read More

Kako je na ovim prostorima  poslje 2. svjetskog rata takođe napravljeno pravo istrebljenje Hrvata, jer se je poubijalo skoro sve muško stanovništvo, a koje su neprijatelji smatrali da su bili na strani poražene vojske  i bez ikakve provjere i suđenja ih pogubili. Samim tim postupkom, mnogobrojne tada mlade familije su ostale bez svog hranitelja a njihove udovice i djeca bez ikakvih uvjeta za dalji život i bez ikakvih šansi za školovanje  i zapošljavanje, pa su u periodu iza rata sva ta djeca bila primorana otići trbuhom za kruhom, po svem svijetu. Ova nepravda je samo nastavljena opet u Domovinskom ratu kad su neprijatelji, po prvi puta Saborsko sravnili sa zemljom i protjerali i iselili stanovništvo sa svojih ognjišta, sa ciljem da se nikad ne vrate, ali im se želja nije ostvarila.

Danas  je načelnica predala popis od 211 do sad prikupljenih i provjerenih podataka o ubijenima iza 2. svjetskog rata sa područja općine Saborsko a svi koji znaju neke korisne informacije o njihovim grobištima, naka se jave u općinu Saborsko, da sve te nevine žrtve ne ostanu zaboravljene.
Takođe da nove generacije  znaju zašto  ovdje  danas ima tek 800 stanovnika od 3500 stanovnika 1935. god.
Štampanje ove knjige  pripomogli Karlovačka županija, gradovi Karlovac, Duga resa, Slunj i Ozalj, od općina; Saborsko, Rakovica, Ribnik, Netretić, Cetingrad, Generalski stol, Josipdol, Barilović, Lasinja, Draganić, Plaški i Tounj, te karlovačka poduzeća.

 

739 pogleda