Gospodarstvo

Proizvodni obrt ETNO ŠINDRA

  • Saborsko, Funtana 37
  • tel./fax. 047/571-132
  • mob. 098/246-138

Mi smo obiteljski proizvodni obrt, kao nasljednici proizvodnje drvene šindre od majstora tog zanata gospodina Jose Krizmanića iz sela Kuselj u Saborskom, čiji obrt ima tradiciju dugu više desetljeća.

Drvena šindra-šimla u Lici, šindrane daščice u Bosni, schindel u Njemačkoj, jedno je od najstarijih materijala za pokrov kuća i drugih objekata kako kod nas u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europi, čija uporaba se sačuvala i do danas bez obzira na masovniju uporabu crijepa.

Proizvodnja drvene šindre odvija se tradicionalno isključivo ručno, cjepanjem tj. kalanjem četinjače jele i/ili smreke zatim završne obrade, tzv. djeljanje. Odabir stabla za cjepanje drvene šindre je tajna svakog iskusnog majstora tog zanata jer samo 4% stabala u šumi je cjepko tj. adekvatno za proizvodnju drvene šindre. To su isključivo najkvalitetnija stabla u šumi, zaklonjena od vjetra, bez grana i čvorova s idelano ravnim godovima. Trajnost pokrova od drvene šindre bez ikakve impregnacije je 15-20 godina, a tretiranjem odgovarajućim sredstvima i premazima produljuje vijek trajnosti i preko 50 godina.

Posebnost drvene šindre kao pokrova jest u tome što je svojom težinom lagana, ljeti se ne pregrijava, a zimi ne zamrzava pa je kao takva zdrav pokrov idealan za sjenice, kuće, pušnice tj. sušare za meso i štale. Svojim etno izgledom, bojom i slojevitom teksturom daje posebnu slikovitost zgradama i cijelom krajoliku pa se kao takva koristi kao pokrov restorana, hotela i vikendica. Također, sve više se koristi kao obloga pročelja objekata jer je samo drvo kao takvo idealan termo i UV izolator, dok se u interijeru koristi za oblogu zidova iz estetskih razloga.

Najčešće se proizvode daščice dužine 40 cm, 50 cm, 60 cm i 70 cm. Obzirom se radi o isključivo ručnoj izradi drvene šindre, prosječna širina svake daščice je 12,5 cm, a debljina 1,2 cm. Tako proizvedena drvena šindra, za površinu prostornog metra isporučuje se dostatan broj daščica za duplo tj. dvoslojno pribijanje.

Kroz tradiciju obrta dugu više desteljeća, našom drvenom šindrom pokriveni su mnogi krovovi reprezentativnih objekata kao što su: svi objekti na području Nacionalnog parka Plitvička Jezera, svi objekti na području Nacionalnog parka Risnjak, stara župna crkva u Saborskom, spomenik kulture nulte kategorije, Selo Korana kraj Plitvica, Naselje Rastoke i Restoran Petro, rodna kuća Ante Starčevića u Žitniku kod Gospića, rodna kuća i muzej Nikole Tesle u Smiljanu kod Gospića i mnogi drugi objekti.