Planinarska staza IZVOR VODA

Staza prolazi planinskim pašnjacima, borovim šumama i obilazi nekoliko manjih i većih izvora vode s pitkom vodom. Među njima su dva snažna vrela, Veliko i Malo vrelo, koji tvore Jesenicu ili Zelenku, kršku rijeku ponornicu.
Staza prolazi pokraj nekoliko povijesnih znamenitosti u mjestu Saborsko. Na polaznoj točki je spomenik „Slomljena golubica” žrtvama Domovinskog rata iz Saborskog, a odmah ispod njega je mjesto masovne grobnice 25 mještana. Tu počinje i „Križni put Saborčana” koji ide uz župnu crkvu sv. Ivana Nepomuka prema Brdinama, pokraj kapelice Rođenja BDM iz XVIII. st. Ovaj spomenik kulture nulte kategorije bio je razrušen u Drugom svjetskom ratu da bi konačno bio obnovljen i posvećen 2014. godine. Staza prati križni put do kraja do Križevca, na Alanu.
Cijela kružna staza duga je 12,9km i nije previše zahtjevna. Može se prijeći za 3 sata, ali u praksi to traje i po 6 sati. Ne možete samo proletjeti stazom, a da ne sjednete i uživate. Polazna točka staze (kod crkve) je na 611 mnv, a njen najviši dio je na Alanu 748 mnv, dok je njen najniži dio 475 mnv na rijeci Jesenici kod Lovačke kuće.

Staza spada u red lakših planinarskih tura i za njen prolazak trebalo bi imati propisanu planinarsku opremu, tj. odgovarajuće cipele i duge hlače, a zbog nabrojenih izvora ne trebaju veće zalihe vode, bočica od pola litra bit će dovoljna i malo hrane.

Planinari – izletnici uvijek se zanimaju za staze koje će pohoditi ili kada je ovako novotrasirana, koji je sadržaj, mjesto ili točka, najzanimljiviji na toj stazi. Za ovu stazu možemo reći da je upravo zbog mnogo točaka jako „slatka”, zanimljiva i inspirativna za one koji je prehodaju.  Pored navedenih povijesnih spomenika „Slomljena golubica“, kapelice Rođenja BDM, zanimljiv je i Križevac kao mjesto vidikovca na Saborsko i okolne šume. A onda prave poslastice za šetače, mala i veća vrela ili vrilca i vrila.

Prvo nailazimo na Kuk, a onda spuštajući se niz njegov potočić i prelaskom nekoliko livada i borove šume, stižemo do markantnog, bučnog i moćnog Velikog Vrela Jesenice (Zelenke, rekli bi Saborčani) od kojega nastaje rijeka ponornica, ali uz put primi dosta jaki pritok Malog Vrela (ili Kebinog). Veliko vrelo je po mnogima najimpresivnije, Malo vrelo je vodocrpilište, ali ipak zanimljivog i ugodnog okoliša gdje iza postrojenja valja prošetati u šumu nekih 200 metara uz blagi uspon gdje možete vidjeti veliku stijenu iznad male pećine. Na toj stijeni vidljivi su obrisi lica koje nakon kraćeg promatranja neodojivo podsjeća na Lice Isusovo slično onomu na Torinskom platnu. Tu je u blizini Lovačka kuća na obalama Jesenice, idilična oaza za odmor s vanjskim roštiljima i nadstrešnicom s mjestima za sjedenje.

Kada se krene od doma prema polaznoj točki ulazimo u šumu i pratimo markaciju i ubrzo se dolazi do malenog izvora s pitkom vodom pod imenom Vejnovac. Dalje se ide prema Bukovači, a prvo nailazimo na potočić i most od brvana, čiji je izvor Vrilce koju stotinu metara dalje. Malo prije, desno preko potočića, malo zavučeno u šumi je Mandino vrilce puno slabiji izvor pitke vode, ali po riječima mještana nikada ne presušuje kao ni veliki brat Vrilce. Vrilce je poseban prostor s nekoliko izvorišta vode na desetak metara. Najzanimljivije je ono koje smo nazvali „oko” gdje je otvor od kojih 20-tak cm iz kojega u mjehurima izlazi voda. Također jako lijep doživljaj biti promatračam ovakve izvedenice izvorišta pitke vode i još k tome kažu da nikada nije presušilo. Odavde dalje započinje strmiji uspon, cijelom dužinom travnat i između borovih stabala. Negdje u pola uspona je mjesto pogodno za odmor i sjedenje koje od starina ima naziv Počivalo. Ovaj dio staze u starini je služio za odlazak na vlak u Ličku Jesenicu. Na tom su mjestu naši stari stajali da bi otpočinuli – otuda ime Počivalo. Tu je lijep vidik na vrhove stabala u podnožju i druge vrhove Male Kapele. Na samom izlasku iz šume stoji spomen obilježje gdje su u ratu poginula četvorica mještana. Zgodno je zastati prekrižiti se i kratko pomoliti. Za još koju stotinu metara izlazi se na lokalnu asfaltiranu cestu, lijevo je zaselak Štrkovi, a mi krećemo desno prema Brdinama i kapelici od koje se spuštamo prema crkvi ili desnim putem uz groblje koji nas dovede do škole.