Znamenitosti

Kulturno-povijesni spomenici općine Saborsko izuzetno su važne znamenitosti za njene žitelje, ali i sve posjetitelje. Među kulturno-povijesnim spomenicima posebno se ističu crkva u Saborskom – suvremena župna crkva Svetog Ivana Nepomuka i novoobnovljena kapela Rođenja Blažene Djevice Marije te hram Svetog Proroka Ilije u Ličkoj Jesenici. Spomeničku vrijednost također ima “Lugarnica”, zgrada šumarije u Čorkovoj uvali.

U nastavku saznatje što pojedini sakralni spomenik čini posebnim te zašto ga trebate posjetiti!

CRKVA SVETOG IVANA NEPOMUKA

Župna crkva u Saborskom, crkva Svetog Ivana Nepomuka, blagoslovljena je 1864. godine. Početkom Domovinskog rata 1991. godine bila je razrušena do temelja. Na mjestu srušene crkve između 2001. i 2003. godine izgrađena je današnja crkva posve drugačijeg izgleda koji podsjeća na stare krbavske crkve i planinske kuće.

CRKVA ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Prvobitna župna crkva također je bila posvećena svetom Ivanu Nepomuku. Bila je sagrađena 1726. godine na ruševinama veće crkve iz predturskog razdoblja. Nakon što je postala područnom kapelom, naziva se crkva Majke Božje od Rožarija. Danas nosi ime crkva Rođenja Blažene Djevice Marije i spomenik je nulte kategorije zaštite.
Teško je oštećena 1991. u Domovinskom ratu, a obnovljena kapela blagoslovljena je 2014. godine.

KRIŽNI PUT

Branitelji Saborskog postavili su križ na brdu Alan pored sela Saborsko na prijedlog fra Slavka Antunovića. Mještani Saborskog napravili su postaje križnog puta od masovne grobnice do vrha brda. Prva misa i blagoslov križnoga puta održani su 10.9.2006 na kojoj je sudjelovao gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Na križnom putu sudjelovali su mnogobrojni Saborčani. Ovaj križni put izgrađen je u čast svim poginulim Saborčanima u obrani domovine u svim ratovima do sada.

CRKVA – HRAM SVETOG PROROKA ILIJE

U Ličkoj Jesenici nalazi se pravoslavna crkva – hram Svetog Proroka Ilije koja je sagrađena 1751. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je oštećena prilikom partizanskog granatiranja Ličke Jesenice. Obnovljena je odmah nakon završetka 2. svjetskog rata.
Sveti Ilija ujedno je i zaštitnik mjesta Saborsko,a svake godine 2. kolovoza tradicionalno se slavi Sveti Ilija.

“LUGARNICA”

Građevina od posebnog značaja za Saborsko je i zgrada šumarije u Čorkovoj uvali. “Lugarnica” je za potrebe šumarske službe Nacionalnog parka Plitvička jezera sagrađena 1955. godine. Od 2010. godine je pod preventivnom zaštitom kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Zgrada je smještena u predivnoj gorskoj udolini, uz nekadašnji zaselak Čorkova uvala i izvor pitke vode Čorkovo vrilo.