Izjava načelnice općine Saborsko za javnost

Izjava načelnice općine Saborsko

8. Redovna sjednica općinskog Vijeća sazvana je 10.12.2010. u 9.00 sati, sa 24 točke dnevnog reda, između kojih je bila  i  ona najvažnija donošenje Proračuna za 2011. god. Na zakazanu sjednicu nisu se pojavili vijećnici Nezavisne liste; Luka Hodak, Ante Krizmanić, Ivica Hodak i Slavica Bogdanović, te vijećnik HDZ-a Marinko Sertić. Nedolazak je unaprijed dogovoren s ciljem blokade rada vijeća a razlozi su nam tada bili nepoznati.

Nakon odgode početka sjednice za sat vremena, navedeni vijećnici se ni tad nisu pojavili te je predsjednik Vijeća konstatirao da se sjednica ne može održati zbog nedostatka kvoruma te je odredio novi datum za održavanje 8. redovne sjednice i to 18.12.2010. s početkom u 9,00 sati.

 

Nakon neuspjele 8. sjednice Vijeća pristupila sam razgovoru sa pojedinim vijećnicima, s pitanjem, zbog čega ne dolaze na sjednicu i ne obavljaju svoju dužnost časno i savjesno onako kako su prisegli, tada su postavljali  nejasne i nerealne zahtijeve, a na drugu stranu su pokušavali s potkupljivanjem vijećnika, s ciljem da na taj način dobiju većinu u vijeću. Kad im se priklonio vijećnik HDZ-a  počeli su sa još većim ucjenama i nastavili s bojkotom rada Vijeća, bez obzira na neke ustupke.

 

Read More

Na ponovljeni poziv odazvali su se samo vijećnici HSS-a, SDP-a i SDSS-a tj. pet vijećnika ukupno kao i prvi put, dok su ostala petorica Nezavisni vijećnici i vijećnik HDZ-a, ostali u kafiću i tako opet bojkotirali rad vijeća. Nakon pola sata odgode početka sjednice, uzimajući u obzir loše vrijeme, predsjednik Vijeća je konstatirao da opet nema uvjeta za održavanje sjednice, zbog nedostatka kvoruma.

Zbog Božičnih i Novogodišnjih blagdana, kao i završetka poslovne godine, bilo nam je ne izvedivo ponovno organizirati još jedno vijeće, pogotovo nakon iskaza pojedinih vijećnika da ih baš briga za općinu i vijeće jer u toj istoj općini ne žive, ali im eto zakon omogućava da budu vijećnici.
Na ovaj način su navedeni vijećnici onemogućili donošenje Proračuna za 2011. godinu bez kojeg Općina ne može normalno funkcionirati.

Kao načelnica općine postupila sam po Zakonu i izvjestila Državnu upravu o novonastaloj situaciji u općinskom Vijeću prije Božića , a danas poslala i službeni dopis Ministarstvu državne uprave o neizglasavanju proračuna za 2011 god. Očekujem raspuštanje Vijeća i određivanje povjerenika Vlade RH, kako bi općina mogla nastaviti funkcionirati uz privremeno financiranje do izbora novog Vijeća, što će općinu, koštati oko sto tisuća kuna, koje smo mogli uložiti u nove projekte i poboljšati životne uvijete cijelom stanovništvu na područji naše Općine.

Ovim svojim potezom Nezavisni i vijećnik HDZ-a, su nanijeli znatnu štetu općini Saborsko a da za to nisu imali opravdanih razloga, osim što tražili mjesto predsjednika vijeća, koji nije mogao dobiti većinu glasova u vijeću, a još manje tako nešto žele naši stanovnici koji su se na proteklim izborima odlučili  za promjene, tako da dotičnima nisu dali povjerenje. Nepomireni sa gubitkom vlasti odlučili su se na ovakav način obnašanja svoje dužnosti i tako doveli do prijevremenih izbora, a da problem i nije postojao kako se moglo i zaključiti iz razgovora sa nekima.

 

 

 

Načelnica općine Saborsko, Đurđica Špehar

907 pogleda