O općini Saborsko

Općina Saborsko smještena je u središnjem dijelu Hrvatske i dio je ogulinsko-plaščanske kotline koja pripada dinarskom planinskom sustavu. Po svojim prirodno-geografskim obilježjima pripada prostoru gorske Hrvatske. Općina Saborsko ima površinu od 132 km2. Područje općine nalazi se na sjevernoj strani Nacionalnog parka Plitvička jezera pa je tako čak četvrtina prostora unutar granica NP Plitvička jezera. Međutim, ostatak općine Saborsko također obiluje prirodnim ljepotama i znamenitostima.

Geoprometni položaj karakterizira cestovni pravac – državna cesta D-42 (Vrbovsko-Ogulin-Plaški-Rakovica) koji spaja državne ceste D3 i D1. Općina graniči s općinom Plaški na sjeveru, općinom Rakovica na istoku, općinom Vrhovine (Ličko–senjska županija) na jugu, gradom Otočcem i općinom Brinje (Ličko –senjska županija) na zapadu.
Općina Saborsko udaljena je od Ogulina 45 km, od Slunja 40 km, a od Zagreba 1,5 h vožnje autom, od Zadra 2 h , od Rijeke 2 h i od Senja 1,5 h.

Općina Saborsko pripada Ogulinskoj regiji koja ima sjedište u gradu Ogulinu, a obuhvaća Grad Ogulin te općine Tounj, Josipdol, Plaški i Saborsko. Graniči s općinama Plaški, Rakovica, Vrhovine, Plitvice, Brinje i Otočac.
Na području općine Saborsko nalaze se četiri naselja: Saborsko, Lička Jesenica, Begovac i Blata. Naselje Saborsko jedino je naselje koje ima urbani karakter. Kao veće lokalno središte naselje Saborsko je općinski centar s administrativnim uredima općine, područnom školom, ambulantom primarne i dentalne zaštite, trgovinom, kafićima i poštanskim uredom.

Prirodna blaga općine Saborsko čine njezine gore sa stoljetnim šumama, bistri i čisti izvori, rječice i potoci, nesvakidašnje krško jezero te brojne špilje i jame koje kriju obilje kalcitnih uresa, ali i tajne tisućljetnog ljudskog obitavanja. Uz šumarstvo, koje je nekada bilo vodeća privredna grana, razvija se stočarstvo, poljoprivreda te proizvodnja zdrave ekološke hrane. Turizam i ugostiteljstvo posebno se uspješno razvijaju i postaju važnom djelatnošću ovog područja zahvaljujući blizini NP Plitvička jezera te brojim prirodnim ljepotama.

karlovacka-zupanija

Županija karlovačka na karti Hrvatske

opcina-saborsko-na-karti-zupanije-karlovacke

Općina Saborsko na karti Županije karlovačke

grb

Grb Općine Saborsko

Zastava Općine Saborsko