Izložba rukotvorina

CategoriesDogađanja

Oštarije, (IKA) – Na inicijativu župnika i upravitelja svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popa Antuna Luketića, u Oštarijama je u ponedjeljak 21. veljače održana izložba rukotvorina (ručnika, stolnjaka, koperti, narodnih nošnji ali i misnih ruha) žena iz Oštarija i susjednih župa Ogulinskog dekanata, Modruša, Tounja, Josipdola, Zagorja i Ogulina.

Obilazeći kuće na blagoslovu obitelji župnik je uvidio veliko bogatstvo materijalne tradicijske baštine koju je želio sačuvati od zaborava i predstaviti je javnosti.

Govoreći o radovima, dr. Manda Svirac, profesorica etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ukazala je na zajedništvo motiva kod crkvenoga i svjetovnog tekstila i na kraju poduprla inicijativu oštarskog župnika u očuvanju spomeničke baštine toga kraja.

Read MoreŽupnik Luketić je predstavio plan održavanja izložbe uoči Velike Gospe kao i namjeru žena oštarskog kraja da pohode Papu u Zagrebu u narodnim nošnjama pod motivom “Oštarskim vezovima ususret Papi”. Uoči Blagovijesti održat će se i izložba molitvenika.

Naši Saborčani su svojim ručnim radovima takođe dali svoj doprinos ovoj izložbi i kulturnoj baštini, bez obzira što im je sve u ratu uništeno. Narodne nošnje i rukotvorine počele su se obnavljati još u progonstvu. Saborčani su shvatili da se tradicija mora očuvati i nesmije pasti u zaborav.582 pogleda