Načelnica Općine Saborsko organizirala javnu tribinu na temu LAG

Današnja javna tribina u organizaciji načelnice općine Saborsko Đurđice Špehar, bila je i više nego uspješna. Pozivu se odazvao veliki broj stanovnika sa područja cijele općine, bez obzira na stranačku ili nacionalnu pripadnost. Općinska vijećnica je bila skoro pretjesna za sve okupljene.

Na početku tribine, načelnica se obratila svima nazočnima pozdravivši ih i zahvalivši im se na dobrom odazivu i suradnji, zatim je ukratko pojasnila razloge osnivanja LAG-ova, njihove prednosti i što je to uopće LAG (Lokalna akcijska grupa). U LAG se udružuju  jedinice lokalne uprave, Općine i gradovi koji imaju zajednički interes, kojeg tako ujedinjeni mogu lakše i brže ostvariti. Tribina je nastavljena prezentacijom projekta kojeg općina Saborsko priprema svojim vlastitim timom, čija je voditeljica Sanja Špehar, a vezano za razvoj turizma na području općine Saborsko i osposobljavanje stanovnika za određena zanimanja, koja su deficitarna, kao turiistički vodiči, profesionalni pčelari, učenje stranih jezika i slično.

Općina Saborsko, zbog svog specifičnog zemljopisnog položaja ima mogućnost, sudjelovati i u osnivanju LAG-a zajedno s općinama koje se nalaze u graničnom području NP Plitvice (Rakovica, Plitvička Jezera, Vrhovine, Otočac…), gdje je također pozvana prošlog ljeta.

Povod današnjoj tribini bila je inicijativa grada Ogulina, o osnivanju LAG-a (Lokalne akcijske grupe), u koju bi bile uključene novonastale općine koje su bile sastavni dio bivše općine Ogulin te grad Slunj i općine Bosiljevo i Generalski Stol.

Read More

Rasprava na ovu temu bila je opširna u koju se  uključio veći broj nazočnih sugrađana. Rasprava je trajala oko dva sata i došlo se do zajedničkog zaključka da se u kraćem roku formira uža radna skupina, od predstavnika: svih udruga, obrtnika, političkih stranaka, poljoprivrednika, branitelja i Općinske uprave koja će se još pobliže upoznati sa LAG-om i donijeti zajedničku preporuku, gdje je veći interes općine Saborsko da se uključi.

Na tribini je iskazano i dosta nezadovoljstava, a jedno takvo je, da smo i od jednih i od drugih susjeda bili  niz godina zanemarivani, iznešen je i problem ceste prema Rakovici, kao i niz lokalnih problema oko apartmanizacije, i drugih… Načelnica općine je ukazala na problem; da stanovnici Općine Saborsko ne koriste dovoljno ni one mogućnosti koje im se besplatno pružaju, načelnica je najavila da će se poraditi i na informatizaciji zainteresiranog starijeg stanovništva kroz niz informatičkih radionica koje će uskoro biti svima dostupne putem prostorija udruga, a zahvaljujući odobrenom projektu od zaklade “Zamah”. Današnji sastanak je bio i više nego koristan, kako za nazočne stanovnike tako i za lokalnu samoupravu, da se vide planovi i želje stanovnika, kako bi se moglo planirati strategiju razvoja općine Saborsko baziranu na želji svojih stanovnika i naših razvojnih mogućnosti, a na opće dobro i boljitak svih žitelja na ovom PPDS (Području od posebnog državnog interesa). Dogovoreno je da će se i ubuduće po potrebi održavati ovakvi zajednički sastanci tj. tribine.

619 pogleda