LEADER program Europske unije i osnivanje Lokalnih akcijskih grupa

Predstavnici Grada Ogulina, održali su sastanak kao inicijatori ovoga skupa na kojem su bili predstavnici susjednih gradova i općina: Slunj, Cetingrad, Josipdol, Tounj, Plaški, Saborsko, Bosiljevo i Generalski Stol.

Europska unija kroz program LEADER provodi politiku ruralnog razvoja u zemljama članicama i kandidatima za EU i predstavlja inicijativu za mobiliziranje ruralnih zajednica kroz lokalno partnerstvo. To se očituje kroz osnivanje tzv. LAG-ova – Lokalnih akcijskih grupa, čiji je zadatak očuvanje okoliša i razvoj ruralnog gospodarstva, izrada lokalnih razvojnih strategija, zajedničkih projekata, te jačanje suradnje i partnerstva radi zajedničkog nastupa.

Prepoznavši prednosti ovog programa, Grad Ogulin je dao inicijativu za njegovu provedbu i osnivanje Lokalne akcijske grupe. Stoga je danas u Velikoj dvorani Gradske vijećnice održan inicijativni sastanak predstavnika Grada Ogulina, kao inicijatora ovoga skupa i susjednih gradova i općina.

 

Read More

Cilj ovoga skupa je upoznati nazočne sa prednostima programa LEADER i osnivanja LAG-a, te kako udruženim aktivnostima i poduzetničkom inicijativom unaprijediti razvoj svoga kraja.

 

Gost na ovom skupu bio je gospodin Davor Bončina voditelj projekta UNDP-a u područnom uredu Petrinja, koji je nazočnima prezentirao program LEADER, postupak osnivanja LAG-a, te sve prednosti koje LAG donosi.

U diskusiji koja je uslijedila nakon prezentacije gradonačelnici i načelnici su izrazili veliko zadovoljstvo osnivanjem LAG-a, koji će svojom veličinom obuhvatiti prostor od Slovenije, gdje će preko Bosiljeva i Generalskog Stola imati doticaj sa Europskom unijom, do Bosne i Hercegovine. Takva veličina prostora omogućiti će bolje i jače artikuliranje projekata i zahtjeva prema fondovima EU.

Statutom i drugim aktima LAG-a regulirat će se članstvo i broj predstavnika u LAG-u i na taj način omogućit ravnopravno sudjelovanje. Sljedeći korak u realizaciji ove inicijative je imenovanje koordinatora i upućivanje javnog poziva svim zainteresiranima za pristupanje LAG-u.

Savjetnica za protokol i odnose s javnošću

Karmela Matić, prof.

762 pogleda