Danas je izbio veći požar u općini Saborsko

Danas je u općini Saborsko, između nekoliko manjih, izbio i jedan veliki požar, koji je nakon nekoliko sati gašenja, većeg broja vatrogasaca  DVD Saborsko, DVD Plaški i JVP Ogulin  i uz pomoć radnika šumarije Saborsko -Plaški napokon lokaliziran.
Izgorilo je preko 10ha niskog raslinja i šume, što je napravilo veću matrijalnu štetu.

Požar se proširio od Vidakovića do zadnjih kuća u Potpolju, gdje se je primakao na skoro 100m do prvih kuća, srećom vatrogasci i radnici šumarije Saborsko-Plaški su požar nakon velike borbe savladali, usprkos jakom vjetru koji je požar širio na sve strane što je uveliko otežavalo gašenje. Osobito je bilo teško gašenje kad  je vatra zahvatila velike borove, preko 10m, koji su zbog silnog vjetra u minuti izgorjeli.

Načelnica se ovom prilikom zahvaljuje svim učesnicima gašenja a stanovništvo poziva da kod paljenja korova, koje je sada posvuda u tijeku, pročitaju Agrotehničke mjere donešene od strane općinske uprave, da se ovakve štete više nebi događale. Policija je obavila očevid i nadamo se da će otkriti počinitelja. Stanovnici koji planiraju nešto paliti, korov ili živice, neka se jave ili DVD Saborsko ili u općinu Saborsko  od kuda će se već obavjestiti  DVD Saborsko i doći pripaziti preventivno, da nebi došlo do novih požara.
Danas samo dobrom organiziranošću na terenu, izbjegla se je puno veća šteta. Da vatrogasci svojom požrtvovanošću nisu do maksimuma koristili svoje snage, požar  se nebi uspio lokalizirati i zahvatio bi šumu prema vojnom poligonu, a onda ni kanaderi nebi uspijeli sve pogasiti.

 

 

Read More

 

657 pogleda