Počeo popis stanovništva, što sve morate znati?

Hrvatskom od danas ‘šeću’ popisivači stanovništva. Dobro se pripremite kada vam zakucaju na vrata jer vas kršenja pravila koje je postavila država mogu itekako skupo stajati. Upitnik sadrži 45 pitanja, trajat će do 28. travnja, a kažnjivo je i davanje netočnih odgovora. I to s 300 do 800 kuna

Nakon edukacije i polaganja testova, odabrana su 4 popisivača za područje općine Saborsko i to: Dražena Galović, Marina Vuković, Milan Grdić i Jure Conjar.
Nakon kratkih konzultacija u općinskoj vijećnici, rasporeda posla i podjele matrijala popisivači su započeli sa popisom stanovništva.

Za sve dodatne informacije vezano za popis stanovnika možete se obratiti kontrolorki gđi. Sanji Špehar  mob 099 7331561 begin_of_the_skype_highlighting 099 7331561 end_of_the_skype_highlighting

U upitniku će se odgovarati na 45 pitanja koja će obuhvaćati osnovne podatke o osobi koji su se prikupljali i do sada, ali i neka nova pitanja. Tako će građani odgovarati na ona o vlasništvu nad nekretninama, stambenim uvjetima, ali i o pripadnosti bračnim ili istospolnim zajednicama. Građanin će popisivaču morati predočiti broj osobne iskaznice ili OIB.

 

Read More

 

Dodajmo ovome još neka pravila koja bi vas mogla stajati novca, izuzev onog o kazni ako u svoj dom ne pustite popisivača ili mu ne date potpune podatke. Ako na zgradi ili kući nemate istaknute i vidljive kućne brojeve te oznaku koja sadrži prezime vlasnika, možete očekivati kaznu od 400 kuna.

Za takvim rješenjem se posegnulo jer su na prošlom popisu stanovništva pogrešno označeni, izblijedjeli ili nepostojeći kućni brojevi stvarali ogromne probleme.

Ako vas popisivači ne zateknu doma, ostavit će vam obavijest s terminom novog dolaska i brojem telefona. A ako vas opet ne nađu, na vratima će vas zateći pisana obavijest s podatkom u kojem nadležnom popisnom centru do 28. travnja morate ostaviti svoje podatke. Ako se oglušite također slijedi kazna.

 

761 pogleda