Saborsko posjetili štićenici Centra za rehabilitaciju Ozalj

Sve je počelo 1. prosinca 2010. kad je načelnica općine Saborsko Đurđica Špehar  dobila priznanje od “Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije” za osobiti doprinos uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice i izradu prve Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom na području Karlovačke županije, odnosno, Lokalne strategije za osobe sa posebnim potrebama na području općine Saborsko. Tada je načelno i dogovoren posjet, Saborskom, koji se evo danas i realizirao. Gosti su došli autobusom do naše škole gdje su ih dočekali; Načelnica općine, udruga žena Saborskog, školska djeca s učiteljicama koji su ovom progodom priredili kratki program u narodnim nošnjama s tradicionalnim pjesmama ovog kraja, sa važnijim događajima i kulturnom tradicijom upoznala ih je Kata Sertić. U školskom “holu” su bili izloženi domaći proizvodi i rukotvorine, koji su se mogli kupiti a izradili i prizveli su ih; uduga žena “ŽAS”, dječja zadruga “Kapljica” uz pomoć svojih roditelja, OPG-a (obiteljska poljoprivredna gospodarstava) Obitelji Matovina i Čortoloman, a posebna atrakcija je bio Kornelio Jerbić, vlasnik ranča “Ples konja” koji je nazočnima demonstrirao jahanje na konju kasom.

S štićenicima centra za rehabilitaciju Ozalj došli su; ravnateljica centra Dijana Borović-Galović, predsjednica “Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije” Blaženka Presečan, kordinatorica i tajnica Saveza Veronika Lendler rođ. Grdić i pater Josip Euzebije iz Kamenskog koji je predvodio Križni put na otvorenom u dužini od 2km, nakon što su gosti razgledali našu crkvu, zapalili svijeće i pomolili se za sve žrtve Domovinskog rata kod spomenika.

Ovakva druženja između ljudi sa različitim potrebama uveliko pridonose senzibilitetu javnosti, da svi na ovom svijetu imamo mjesta, samo jedni druge trebamo uvažavati. Ovo je bila i jako dobra prilika da naša djeca vide da nisu sva djeca sretnici da idu u ovako lijepu školu, da su zdrava i nakon kratkog čuđenja sasvim su se opustili i već ko pravi profesionalci nastupili sa svojim točkama predstave.

Gosti su bili oduševljeni ljepotom krajolika a posebice su očarani pogledom s brda Alan, na kojem je zadnja postaja Križnog puta, s kojeg puca prekrasan pogled na Saborsko i pola općine.

Nakon obavljene pobožnosti Križnog puta gosti su se odmorili i okrijepili u našoj školi, gdje su im domaćini pripremili zakusku.

 

794 pogleda