Obnova crkvice se nastavlja

 

Ovo je već četvrta ili peta godina kako uzastopce traje obnova stare crkvice spomenika kulture “nulte” kategorije, a bilo je i godina kad se nije radilo ništa. Ove godine je Ministarstvo kulture odobrilo 100 tisuća kuna što će biti potrošeno za žbukanje unutarnjih zidova.

Obnova crkvice se odužila iz raznih razloga, zbog nedostatka novca, a i zbog nepravilnosti u samom početku kad je prvih 100 tisuća kuna koje je ministarstvo kulture odobrilo i isplatilo na račun Općine Saborsko (prvi i zadnji put, sva ostala sredstva su uplaćivana na žiro račun župe Saborsko), potrošeno u nešto drugo (prenamjena) tako da se te godine nije radilo ništa.

Preostaje još postavljanje električnih instalacija koje će biti minimalne (samo rasvjeta), postavljanje kamenog poda i kamenog oltara kako bi se crkva dovela u stanje kad bi se mogla koristiti za održavanje misa zadušnica.

U narednim godinama je u planu žbukanje vanjskih zidova, izrada drenaže oko temelja crkve, a u konačnici i obnova kamenog zida (ograde), svi radovi se izvode po strogim pravilima konzervatorskog zavoda Republike Hrvatske.

680 pogleda