Spomen kameni iz Ogulinskog kraja za Udbinu

11.07.2011. Ishod borbe za istinu o povijesti pojedinog kraja značajno utječe na ljude u vremenu u kojem živimo i koje je pred nama. Pred žiteljima Ogulinskog kraja je dan branitelja Bataljuna „Klek“ ZNG Ogulin i 20. obljetnica proslave osnutka ove postrojbe 7. srpnja 1991. godine. Župu Uzašašća Isusova Cerovnik koja se nalazi u Ogulinskom dekanatu i tadašnjoj Općini Ogulin uzduž svog područja od Pitomog Javora preko Pavlića i Poljaka prema Radošiću, agresijom JNA i srpskih paravojnih formacija bila je prepolovljena. Naselja Vainvrh, Vojnovac i Trojvrh ostala su četiri godine odsječena od župe. Župaljni susjednog Saborskog prognani su, a njhovi domovi i crkva su spaljeni. Mnoštvo je ubijeno i prognano. I ostale župe Ogulinskog kraja i dekanata potpuno su ili djelomično stradale – Plaški, Josipdol, Tržić – Kamenica, Tounj, Generalski Stol i Mrežnički Brest. Drugi dio dekanata i Općine Ogulin bio je četiri godine u danonoćnoj životnoj opasnosti. Bio je to rat koji nam je nametnut. Zahvaljujući našim braniteljima, danas se možemo javno i glasno sjetiti, okupljati i moliti na mjestima stradavanja svih onih koji su izginuli u Drugom svjetskom ratu, Križnome putu i Domovinskom ratu s područja Ogulinskog kraja. Samo s područja Župe Cerovnik na popisu je 156 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Ogulinski kraj u svojoj grudi krije preko dvadeset masovnih grobnica dok se mnogi iz tog vremena i Domovinskog rata do danas vode kao nestali.

Komisija HBK-a za hrvatski martirologij pod predsjedanjem dr. Mile Bogovića održana u Zagrebu 18. lipnja 2011. godine, potiče nas na poziv pape Ivana Pavla II. da na pragu trećeg tisućljeća svi narodi popišu svoje mučenike i da slijede njihovo vjerno svjedočenje. Taj Papin poziv motivirao je oca Biskupa da pokrene izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koja će ove godine biti posvećena. Grad Ogulin i puk Ogulinskog kraja prikupio je značajna novčana sredstva za izgradnju CHM na Udbini. Komisija predlaže da svaka župa odredi svoj dan sjećanja na svoje mučenike i izradi cjeloviti martirologij. U nedjelju, 10. srpnja 2011. slavimo misu zahvalnicu za obranu od agresije. Za tu ptigodu pripremamo i spomen kamenje koje će na Pitomom Javoru blagosloviti mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij. Potom ćemo to spomen kamenje u rujnu odnijeti na Udbinu. U novije vrijeme razvija se i dorađuje ideja o izgradnji Svehrvatskog groba na Udbini gdje bi svoje mjesto počinka našle prosute kosti svih žrtava pronađene prilikom raznih eshumacija sa mnogih križnih putova. Prpremaju tri spomen kamena:

Bataljun Klek ZNG Ogulin 1991. – u spomen poginulim pripadnicima ove postrojbe koja je uz pomoć ostalih vojnika i policajaca uspostavila crtu obrane Ogulinskog kraja. Uz pomoć Župe Oštarije kamen su priredili Zoran Pađen i Ivica Puškarić Pipa, predsjednik i član Udruge Bataljuna Klek ZNG Ogulin. Ova postrojba brojila je 109 pripadnika čijih je 14 članova dalo svoje živote za slobodnu i nezavisnu Domovinu i bila je ishodište vojnih formacija Ogulinskog kraja.

CEROVNIK – Pitomi Javor – 2. svjetski rat i poraće – u spomen oko 30 vojnika i civila, većinom njih s područja Ogulina, Josipdola i Modruša. Uz pomoć Župe Cerovnik kamen su priredili aktivni hrvatski vojnik i policajac Srećko Jandrlić i Saša Poljak, dopredsjednik i član Dobrotvornog podupirajućeg društva Uzašašće Isusovo s Cerovnika.

– OGULIN 1 – Galge – 2. svjetski rat i poraće – grobište u šumi Galge nalazi se na periferiji Ogulina prema Oštarija kod naselja Otok gdje je među mnogima u ratu i poraću likvidirano oko 300 zarobljenih domobrana iz samoborskih zarobljeničkih logora. Uz pomoć Župe Sv. Križ Ogulin kamen su priredili Mladen Petrušić i Dragan Petrušić, predsjednik i blagajnik Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Rok iz Ogulina.

Raduje nas što je ova obljetnica i u ozračju proglašenja blaženikom pape Ivana Pavla II. koji nas je prvi priznao a također i u ozračju nedavnog susreta sa Svetim Ocem Benediktom XVI. Taj nedavni susret osobito nas je ojačao u odluci očuvanja naših obiteljskih vrednota. Zahvaljujući našim braniteljima ta obiteljska vrednota – zajedništvo i ponos – svih župa i općina, udruga i društava te svih ustanova Ogulinskog kraja čini nas jednom velikom obitelji. Dođite, zahvalimo im na toj odvažnosti i radujmo se jer imamo svoj slobodni dom. Neka nas u tom zajedništu zagovaraju hrvatski mučenici, a svojim plaštom sve žitelje Ogulinskog kraja neka zakrili nama uvijek vjerna Gospa od Čudesa.

pop Antun Luketić,

župnik oštarski i cerovnički,

čuvar Svetišta Gospe od Čudesa

 

686 pogleda