Saborčani hodočastili na Krasno

HODOČAŠĆE PJEŠICE MAJCI BOŽJOJOD KRASNA

Mještani Saborskog kako bi obnovili staru tradiciju i ispunili svoje zavjete već treću godinu pješice hodočaste Majci božjoj od Krasna. Ove 2011. krenuli smo 13. kolovoza u 5 sati ujutro ispred crkve sv. Ivana Nepomuka u Saborskom.U 8,30 bili smo „kod Garova“ gdje smo se malo odmorili i okrijepili kavom zahvaljujući našem logističaru Milanu Kovačiću, u selo Dabar došli smo prilično brzo i ne previše umorni. U Dabru smo se odmorili, ručali, obnovili zalihe vode i krenuli dalje prema Otočcu. Uz vesele doskočice pojedinih hodočasnika začas nam je prošao put do Otočca, u koji smo stigli u 18,30, ne previše umorni, ali put od 50 km je ipak ostavio traga na nama. Večerali smo u restoranu Ribič kraj Otočca. Vlasnik restorana dočekao nas je s poštovanjem i priredio nam predobru večeru, na tomu smo mu vrlo zahvalni.

Drugo jutro nakon kave i drugih osvježavajućih pića krenuli smo preko Švice do Krasna gdje smo došli 14.08. u 15 sati. Naša logistika je već bila na Krasnom i dočekala nas sa uređenim logorom i vrućom kavom.

Interesantno je da su neki hodočasnici, zbog svojih privatnih obaveza nisu mogli zajedno sa nama,krenuli u nedjelju 14. kolovoza u 4,00 sata iz Saborskog i došli su do Krasna oko 23 sata, ali bili su iscrpljeni da su jedva prisustvovali na služenju svete mise.Među hodočasnicima koji su bili iz Saborskog ili podrijetlom iz Saborskog bio je i 26-godišnji Josip iz Zagreba, koji je o našem hodočašću čitao na netu, kontaktirao nas i tako nam se pridružio.

U 16,00 sati smo otišli u crkvu pomoliti se, a ujedno smo se susreli sa župnikom župe Krasno Nikolom Komušancem, koji nas je lijepo dočekao i počastio. Također smo se susreli sabiskupom Milom Bogovićem i s njim smo ugodno razgovarali i fotografirali se za uspomenu. Negdje u isto vrijeme u Krasno su dopješačili hodočasnici iz Viškova (Rijeka) koji su propješačili 120 km u tri dana. Uz ugodne razgovore dogovorili smo se ako se sretnemo iduće godine da kampiramo zajedno. Nakon ugodnog razgovora sa štovanim biskupom i Rječanima krenuli smo u naš kamp na večeru i počinak. Na dan Velike Gospe uredili smo se i u 11,00 sati krenuli u procesiju i na svetu misu.

Ovim putem zahvalni smo Općini Saborsko koja nam je donirala majice i dala na upotrebu vozilo, posebna zahvala logističaru Kovačiću, koji nam je bio na usluzi kao i prve godine našeg hodočašća. Uz sve obaveze koje je imao stigao je i pripremiti ručak nakon mise, na kojem su nam se pridružili prijatelji i rodbina što je bio posebni doživljaj i užitak što se može vidjeti i na fotografijama.

Pipan, Recelj, Gigo

666 pogleda