Misa za bolesne i nemoćne u Oštarijama

Autor Zvonko Ranogajec (Oštarije, 21.8.2011. Z.R.) -U svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama u Ogulinskom dekanatu tradicionalno je u nedjelji iza blagdana Velike Gospe slavljena misa za stare, bolesne i nemoćne. Misa je okupila brojne hodočasnike iz župa Ogulinskog dekanata. Misa je služena u prostoru ispred crkve unutar zidina nekadašnje velebne katedrale a predslavio ju je nekadašnji župnik i dekan Ogulinski i župnik mnogih župa dekanata pa tako i Oštarija a sada svećenik u miru mons. Juraj Petrović. Suslavili su čuvar oštarskog svetišta pop Antun Luketić, župnik Josipdola Petar Šporčić i župnik Zagorja i Modruša dr. Željko Blagus. Pjevanjem misu je animirao župni zbor pod vodstvom Domagoja Šlata i uz orguljsku pratnju Mihalea Peca. Današnji svijet ljude tretira kroz tri dobi, mlade, zrele i stare, a upravo je starih ljudi treće dobi danas ovdje najviše, istaknuo je mons. Petrović. Čovjek bez vjere teško može osmisliti život u starosti, pogotovo u današnje vrijeme kada se masovno osnivaju domovi za stare i nemoćne.

Bez nade koju ljudima daje Crkva teško oni mogu biti mjesta veselja. A upravo je najbolji primjer nade Marija koja je uz sve patnje uz vjeru pokazala u najtežim trenucima snagu. Mons. Petrović nije propustio iznijeti divna sjećanja na vrijeme od tri desetljeća provedeno u mnogim župama ogulinskog dekanata od Saborskog do Zagorja, Oštarija i Trošmarije. Bio je i 6 mjeseci župnik Generalskog Stola mijenjajući župnika Miju Likovića zatvorenog od strane komunističkih vlasti. Na misi su brojni hodočasnici dobili sakrament bolesničkog pomazanja.

Nakon mise održan je nastup KUD-a Lipovac iz Generalskog Stola, lijepa poveznica sa župom u kojoj je propovjednik bio privremeno župnik. Ovom misom završene su ovogodišnje svečanosti u svetištu Gospe od Čudesa započete trodnevnom duhovnom pripravom uoči blagdana Velike Gospe ,kada je ovo svetište pohodilo više tisuća hodočasnika željnih duhovne hrane.

Sve fotografije pogledajte na:

https://picasaweb.google.com/105569976270566891111/OSTARIJEMisaZaBolesnike2182011?authkey=Gv1sRgCKi_z63stMaX-wE#slideshow/5643469240807745762

 

910 pogleda