Osvrt na rad općinske uprave u protekle dvije i pol godine

05.08.2009. na dan domovinske zahvalnosti , dan pobjede i dan hrvatskih branitelja otkrivene su spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima u obrani Saborskog 1991. Spomenike su izgradili Hrvatski barnitelji.

Read More

Većina projekata koje je realizirala Općina Saborsko u protekle dvije i pol godine, sa svojim skromnim proračunom od 1 800 000 kn, izvedeno je uz potporu: Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva na čijem je čelu ministar Božidar Pankretić potpredsjednik Vlade RH i potpredsjednik HSS-a.

Ovdje smo prdstavili samo neke od aktivnosti općinske uprave na čelu s načelnicom Đurđicom Špehar koja je izabrana na lokalnim iz borima 2009. kao kandidat HSS-a. Sve je ovo napravljeno usprkos podmetanju i ometanju pojedinaca, koji su čak izazvali i prijevremene izbore za općinsko Vijeće i na taj način zasigurno zaustavili neke od planiranih aktivnosti.

 

05.08.2009. Danas na dan domovinske zahvalnosti , dan pobjede i dan hrvatskih branitelja otkrivene su spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima u obrani Saborskog 1991. Spomenike su izgradili Hrvatski barnitelji.

 

05.08.2009. Proslavljen dan Domovinske zahvalnosti na dostojanstven način.

 12.08.2009. Ženske sportske igre u Saborskom

 

U subotu 29.08. mještani naselja Begovac (Vrcelji) organizirali su radnu akciju sječe granja pored puta za njihovo selo. Prisjetimo se da je općina Saborsko odmah nakon preuzimanja vlasti novoizabranog vodstva sa strojem poravnala i proširila nekoliko najlošijih puteva u našoj općini a sad je uslijedila i akcija samih mještana tako da zajedničkim snagama možemo puno napraviti na poboljšanju uvjeta života u svom kraju ne čekajući da sve uradi općina.Ova akcija je za svaku pohvalu i nadamo se da će biti dobar primjer i drugima.

 

 

 

 

09.09.2009. Načelnica Općine Saborsko Đurđica Špehar posjetila je Državno Odvjetništvo. Razlog posjeta je, kako nam je rekla načelnica, problem oko primopredaje vlasti od strane bivšeg načelnika Luke Hodaka.

 

11.09.2009. Održana 3. Sjednica općinskog vijeća

Danas je sa početkom u 9:00 sati počela 3. sjednica općinskog vijeća općine Saborsko pod predsjedanjem predsjednika općinskog vijeća Ivana Matovine uz nazočnost načelnice Đurđice Špehar i njenog zamjenika Zvonka Conjara, pročelnika JUO-a općine Saborsko Vlade Božičevića a zapisnik je vodila tajnica Sanja Špehar. Vijeću su bili nazočni svi vjećnici osim Nikole Grbe, Nenada Dragića koji je bio opravdano odsutan i nezavisnog vijećnika Luke Hodaka koji je stigao sa zakašnjenjem od pola sata.Dnevni red je bio opsežan sa 20 točaka i još pod točkom Razno bilo je dodatno nekoliko točaka.Sjednica je započela usvajanjem dnevnog reda.                        

2. druga točka dnevnog reda je bila: Izviješće načelnice o aktivnostima i poslovima koji su odrađeni od posljednje sjednice između ostalog načelnica je naglasak stavila na susrete sa županijskim i državnim dužnosnicima kako smo i izvijestili u prethodnim člancima. Kao problem je istakla neobavljenu primopredaju i odbijanje potpisivanja primopredajnog zapisnika od strane bivšeg načelnika iako je isti sastavljen u razgovoru sa njim i članovima komislije koja je određena na prethodnoj sjednici vijeća, tako da je uz podršku vijećnika, županijskih i državnih dužnosnika naše stranke načelnica predala svu dokumentaciju koja se tiče sporne primopredaje državnom odvjetništvu u Ogulunu.

 

13.09.2009. Počeli radovi na vodovodu Begovac

Već mjesec dana vrše se radovi i pregledava se trasa i objekti na dijelu vodovodne mreže za naselje Begovac koje se napaja iz vodovoda Lička Jesenica. Općina Saborsko je angažirala komunalno poduzeće “VEKS” iz Plaškog oko ovih radova jer općina Saborsko nema potrebnih stručnih ljudi za izvođenje tih poslova. Radovi su pri kraju voda je puštena u mrežu i još se pregledava trasa i svi drugi objekti da se otklone još koji eventualni nedostatci. Mještani naselja Begovac su oduševljeni ovim potezom općinske uprave jer su čekajući već 13 godina vodu izgubili svaku nadu.Mnogi mještani su se uključili u radove dragovoljno samo da dobiju vodu što prije. Voda je poslana na analizu i kad budu gotovi svi radovi voda će uskoro poteći iz slavina u naselju Begovac

 

 

14.09.2009. devastiran ured načelnice Općine Đurđice Špehar

Uslijedio je vandalizam, demoliran je ured novoizabrane načelnice općine Saborsko Đurđice Špehar kojoj je na taj način upućena prijetnja zbog predaje promopredajnog zapisnika na državno odvjetništvo. Bez obzira na prijetnje općinska vlast je nastavila sa svojim radom prema planu i programu kojeg je zacrtala još pred izbore.

 

 

 

 

 

28.09.2009. Vandalizam opet na djelu

Nedugo nakon devastacije ureda načelnice vandalizam se nastavlja, ovaj put je objekat iživljavanja bio skupocjeni reflektor koji već četri godine obasjava veliki križ iznad Saborskog svetinju kršćanstava. Naime prije četri godine kad su mještani radili križni put složno i svi, u sklopu tih radova napravljeno je i osvjetljenje velikog križa koji je sve ove četri godine svake noći obasjan svjetlom reflektora bdio nad Saborskim, ovih je dana ostao u mraku zbog nekoga kome je očito mrak u glavi. Novac za postaje križnoga puta i za rasvjetu križa skupili su sami mještani. Reflektor je toliko uništen da više nije za upotrebu. Radi se o šteti oko 10 000 kn. Da se podsjetimo do reflektora je trebalo iskopati 500 m kanala i isto toliko kabela položiti za dovod struje i ništa to nije bilo teško nikome ali je teško sada pojmiti uopće nečiji motiv da sav taj trud svih nas uništi i omalovaži simbol kršćana, Križ tako da ga “baci u mrak”.Opomena onome koji je ovo napravio neka ne misli da će uništiti svjetlo i stvoriti mrak u našim dušama, jer svjetlo Bog prvo stvori i kao takvo trajat će dok je vijeka i svijeta.

 

 

 

 

 

02.10.2009. Postavljeni putokazi i prometni znakovi

Ovih dana u Saborskom su postavljeni putokazi kao što vidimo na ovoj slici i znakovi upozorenja. Na izlasku iz svake sporedne ulice u Saborskom postavljeni su znakovi upozorenja “STOP”, osim navedenih postavljeni su i znakovi ograničenja brzine kroz naseljeno mjesto. Postavljeni znakovi doprinose većoj sigurnosti mještana općine a posebno naše djece jer do sada nije bio postavljen niti jedan znak ograničenja brzine kroz naselje, iako svaki vozač to treba znati ali nije od goreg da postoje i znakovi koji upozoravaju na to. Putokaze je naručila i platila općina Saborsko kako bi se svi oni koji dolaze u ili prolaze kroz Saborsko, bolje snalazili  i doživili ga kao civilizirano mjesto koje je uređeno i živi po svim standardima našeg vremena.

Na ovom mjestu imamo pet putokaza koji upućuju na: crkve, groblja i spomenik.Izvođaču radova potkrala se jedna mala greška koja će biti ubrzo ispravljena, (jer tko radi taj i griješi), a to je; već primjećujete putokaz koji pokazuje krivi smjer u kojem se nalazi Spomenik žrtvama Domovinskog rata.

 

05.10.2009. Postavljen novi reflektor

21.10.2009. Postavljena svjetlosna signalizacija

Jučer su djelatnici IGM-a Tounj postavili svjetlosnu signalizaciju kod pješačkog prijelaza u blizini škole koja upozorava vozače da se približavaju pješačkom prijelazu kako bi mogli na vrijeme usporiti i po potrebi propustiti pješake među kojima su najčešće đaci koji  svakodnevno idu u školu i iz škole da SIGURNO pređu preko ceste.U funkciju će biti puštena u ponedjeljak 26.10. kad će biti spojena na struju.

 

 

 

 

 

18.11.2009. Saborsko dobilo “ADSL” internetsku vezu

Iz “T” centra u Ogulinu javljeno u ured općine Saborsko da je proradila brza internet veza za Saborsko, toliko čekani (ADSL).

Svako tko želi koristiti ovu pogodnost dovoljno je da u “T” centru u Ogulinu podnese zahtjev za priključenje na internet ADSL, postoji nekoliko tarifa na koju se možete pretplatiti mjesečno i to: 99 kn za 1 Gb, 139 kn za 10 Gb, i 179 kn za neograničen promet. Brzina internet veze je 4 Mbit/s

 

Ostavština prethodne vlasti općinska zgrada, najružnija

zgrada u Saborskom !!!

 

 

 

 

 

 

12.11.2009. Dan sjećanja na tragediju Saborskog

Danas je u Saborskom obilježen dan tragedije 12.11. kad je 1991. Saborsko prošlo kalvariju i razaranje koje nije viđeno u Europi još od drugog svj. rata. Na 18. obljetnicu došla su mnoga izaslanstva od Županijskih, vojnih, policijskih, grada Ogulina, susjednih općina civilnih udruga, političkih stranaka i mnogi drugi. U mjesnoj crkvi održana je misa koju je predvodio fra Vice Blekić

19.11.2009. Napravljen put u čevrkalo

Danas su počeli radovi na sanaciji prilaznog puta i probijanju dijela nove trase puta do vodocrpilišta Čevrkalo-Točak gdje se nalazi vodocrpna stanica i elektroenergetsko postrojenje trafo-stanica, do kojih je bilo nemoguće doći bilo kakvim prijevoznim sredstvom osim pješice što je bilo neodrživo. Pogotovo je bilo teško nedavno kad je bila nestašica vode kad su djelatnici komunalnog pogona morali svakodnevno ići pješice do vodocrpilišta radi kontroliranja nivoa vode u sabirnom bazenu.

 

 20.02.2010. Osnovano DVD Saborsko

 

Od 1. travnja 2010. počela uplata komunalija u općini

Od danas 1. travnja, svakog četvrtka u prostorijama općine Saborsko vršiti će se naplata komunalnih obveza. Na ovaj način općinska uprava izlazi u susret svojim stanovnicima da ne plaćaju poštarinu,  te da im službenice na licu mjesta objasne eventualne nejasnoće vezano za obračun komunalnih naknada, a ako je potrebno tu je i načelnica na raspolaganju svakome tko ima potrebu za dodatnim objašnjenjem ili informacijama bilo koje vrste.

Ova novost oko plaćanja komunalija u prostorijama općine ima, za mještane općine Saborsko, ne samo financijsku korist (uštedu na poštarini), nego i onu ljudsku a to je bolja komunikacija općinske uprave i građana što je jako važno i poželjno jer se tako općinska uprava ne otuđuje od građana i u stalnom kontaktu sa njima dolazi do važnih informacija o raznim problemima koji se pojave kod pojedinaca ili na terenu kako bi se onda moglo pravovremeno poduzeti potrebne mjere. Općinska uprava je servis građana a ne svrha sama sebi tako će se biti i ubuduće. Naravno da bi se mogla vršiti naplata komunalija u prostorijama općine bilo je potrebno ispuniti neke zakonske preduvjete što je i napravljeno. Stanovnici su već  danas ovu novu mogućnost iskoristili u većem broju. Prva je svoje režije uplatila načelnica općine i tako na neki način otvorila rad blagajne.

 

17.04.2010. HPD Kapela u Saborskom

Hrvatsko planinarsko društvo “Kapela” iz Zagreba danas je za svoj izlet izabralo naše “lipo” Saborsko, naravno dolasku su prethodili razgovori i dogovori između načelnice naše općine Đurđice Špehar i njihovog tajnika  Slavka Ferine i predsjednika društva Gorana Zadražila, posredovanjem našeg Saborčanina Ivana Vukovića koji živi u Zagrebu, koji je već dvije godine član ovog duštva, sa ciljem da se na području naše općine uredi planinarska staza i na taj način unaprijedi turistička ponuda našeg kraja.

 

04.05.2010. asfaltirano parkiralište kod crkve i put u Galoviće

 

 07.05.2010. Obnovljen most na rijeci Jesenici

Ovo je realizacija još jednog od nekoliko projekata općine Saborsko, kojeg je odobrilo i djelomično financiralo (50%) Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva na čelu sa ministrom Božidarom Pankretićem (HSS).

 

 16.05.2010. svečano proslavljen sv. Ivan Nepomuk, dan Župe i Općine Saborsko

 

 01.06.2010. Općina Saborsko po prvi put ima svoj Grb i Zastavu

Grb Općine Saborsko – opis – (blazon)
(u zelenom bijelo obrubljena bijela crkvica sa otvorenim drvenim vratima i zvonikom na preslicu, a iznad nje zlatna šestokraka zvijezda)

Opis zastave Općine Saborsko

Na plavoj zastavi proporcija 2:1, u sredini grb Općine obrubljen zlatnom bojom

Na svojoj sjednici od 28.05.2010. Vijeće općine Saborsko sa većinom glasova je prihvatilo, između nekoliko ponuđenih, ovaj prijedlog za grb i zastavu, koji mora proći još proceduru odobrenja od nadležnog povjerenstva.

 

 

12.06. 2010. Osnovana ribolovna udruga Saborsko

 

09.07.2010. Javnim radovima u ueđeno groblje i cijelo mjesto

 

14.07.2010. Javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš zahvata “Državna cesta D42, dionica “Saborsko-Rakovica

Danas je u Saborskom u općinskoj vijećnici odražana javna rasprava o studiji uticaja na okoliš, zahvata “državne ceste D42 Saborsko-Rakovica”. Raspravi su nazočili gospoda; Mladen Grbac dipl.ing.građ. iz “Rijeka projekta” koji je izradio ovu studiju, predstavnici Hrvatskih cesta kao investitora, gospođa Davorka Mujkanović, gosp. Tomoslav Zlomislić, te Jagoda Marković i Sanja Seljan iz HC Županije karlovačke. Raspravi je također nazočila i voditeljica upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša gospođa Vjeruška Stanišić i gospođa Ćuk. Kao domaćin raspravi je nazočila načelnica općine Sborsko gospođa Đurđica Špehar, te zamjenik načelnice Zvonko Conjar i predsjednik općinskog vijeća Ivan Matovina, ostali nazočni bili su: Luka Hodak vijećnik, Ante Krizmanić vijećnik i Milan Špehar (Vranjičin)

 

15.07.2010. I Biljevina konačno dobila ploču s imenom naselja

Sukladno novom Statutu Općine Saborsko (članak 4.) koji je donešen 03. srpnja 2009. godine na prvoj sjednici novog saziva vijeća Općine Saborsko, u kojeg su kao naselja općine Saborsko uvršteni Kuselj i Biljevina što po prijašnjem Statutu to nisu bila jer je u njemu stajalo da su naselja općine Saborsko: Blata, Begovac, Lička Jesenica i Saborsko, a Kuselj i Biljevina se ne spominju. Tada su stvoreni preduvijeti da od Hrvatskih cesta zatražimo da i ovo naselje obilježi  pločama s imenom istoga, dok je Kuselj  bio obilježen već ranije. Ploče su postavili radnici Hrvatskih cesta, iz Ogulina.

 

 

 

 

26.07.2010. Ribolovci čiste rijeku

Ribolovna sekcija Saborsko, organizirala je akciju uređenja vodotokova u našoj općini. Jučer je očišćen dio rijeke od mosta do “malog vrela”. Inače su vode u našoj općini dosta zapuštene do te mjere da je na nekim mjestima nemoguće doći do korita rijeke. Ovom akcijom se planira urediti cijeli tok rijeke Jesenice  a zatim njeno poribljavanje.

27.07.2010. Nastavljena obnova stare crkvice,  

Nastavljeni su radovi na obnovi stare crkvice, spomenika kulture. Za ovu godinu ministarstvo kulture je odobrilo sto tisuća kuna puno manje nego prethodnih godina. Najhitnije je ugraditi vrata i prozore na crkvi pa je tako i započeo nastavak radova s pripremom za ugradnju prozora i vrata.

Ova crkva se nalazi i na službenom grbu općine Saborsko zato što je najstarija građevina u našoj Općini a ujedno je i spomenik kulture nulte kategorije.

05.08.2010. Proslava dana domovinske zahvalnosti u Saborskom

Dans na dan domovinske zahvalnosti, pobjede i dan branitelja u Saborskom je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama Domovinskog rata počelo svečano obilježavanje 15-te godišnjice oslobađanja okupiranih dijelova naše domovine i Saborskog, vojno-redarstvenom akcijom “Oluja”. U ime općinske uprave i općinskog vijeća, cvijeće je položila i svijeću zapalila načelnica Općine Saborsko Đurđica Špehar zajedno s zamjenicima; Zvonkom Conjarom i Nikolom Grbom. Svijeće su kod spomenika žrtvama Domovinskog rata zapalili i predstavnici političkih stranaka, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga. Molitvu pred spomenikom za odriješenje grijeha žrtvama svih ratova predvodio je župnik fra Slavko Antunović.

15.08.2010. Hodočašće na Krasno

I ove godine drugi put za redom Saborčani hodočaste Gospi od Krasna. Ova tradicija je postojala od davnina, isčezla je kad su se pojavila prijevozna sredstva, od tad se nastavilo redovito hodočastiti u Krasno autobusima ili privatnim prijevozom. Krasno je omiljeno Maraijansko svetište Saborčana i mnogih drugih iz Gospičko-Senjske biskupije, a i šire, koje je i službeno biskupijsko svetište Majke Božje.

22.08 2010. Postavljena vrata i prozori na crkvici

Kako smo i najavili u ranijim izvještajima, postavljena su vrata i prozori na staroj crkvi, spomeniku kulture, čija obnova traje već 5-6 godina. Radove financira ministarstvo kulture koje je za ovu godinu odobrilo 100 tisuća kuna, do sad nije uplaćeno još ništa na račun crkve, a radovi koji su izvedeni ove godine stoje 150 tisuća kuna. Razliku novca koji nedostaje, 50 tisuća kuna za izvedene radove, pokušava prikupiti župa Saborsko što će biti dosta teško.

 

 

 

 

25.08.2010. Otvoren stari – novi ulaz u zgradu općine

Otvoren je novi-stari ulaz u zgradu općine, nako što su uklonjene vanjske stepenice koje su bile strme i polukružno izvedene. Ove stare se nisu upotrebljavale već godinama, zašto… to je teško dokučiti a na prvi pogled je vidljivo da je razlika “nebo i zemlja” između vanjskih i unutarnjih. Već smo ranije pisali o ovoj “zanimljivosti” pored postojećih stepenica i ulaza u zgradu općine sa dvorišne strane, napravljene su sad već bivše strmoglave stepenice s bočne strane zgrade, po kojima su se mnogi  stariji mještani s mukom uspinjali godinama, a pogotovo je teško bilo prilikom izbora jer su općinske prostorije bile jedino biračko mjesto u općini Saborsko. Nedodirljivost i samovolja političara očitovala se, između ostalih, i na ovaj bizaran način.

 

 

 

 

 

 

03.09.2010. Sve je spremno za križni put

Ove godine je u ovaj prostor oko velikog križa ukomponirana ova kapelica tako da zajedno s križem čini jednu cjelinu.  Svi poslovi su dovršeni od prve pa do 14-te postaje. Riješeno je i pitanje okrijepe iza sv. mise, ove godine će se za taj dio pobrinuti naše lovačko društvo. Kapelicu su napravili djelatnici Javnih radova uz pomoć Općine Saborsko u građevinskom materijalu.

04.09 2010. Održan Križni put

Danas je u Saborskom, petu godinu za redom, održana pobožnost Križnoga puta. Molitve su predvodili  i meditacije čitali ; fra Slavko Antunović župnik Plaškog i Saborskog i vlč. Ante Luketić župnik Oštarski, postaje su čitale;  Silvija Matovina, Josipa Sabljak i Kristina Dumenčić. Ove godine na svojevrsni “mali jubilej” petu godinu održavanja pobožnosti Križnoga puta napravljena je kapelica (nadstrešnica) na mjestu gdje je proteklih godina bio oltarni stol.

 

16.09.2010. Uređen put za Vrcelje i sanirano smetlište Sivnik

 Ovih dana  je općina Saborsko kako je i planirano  sanirala  put za Begovac-Vrcelji. Prošlog ljeta su, “vikendaši” i mještani zajedno  organizirali  jednu dobrovoljnu akciju i sasjekli svo raslinje pored puta i time dali svoj doprinos kad su u pitanju radovi na uređenju i održavanju puteva, u situaciji kad to općina nije bila u mogućnosti. Sad je općina Saborsko dala svoj dopinos i odužila se mještanima tako što je angažirala stroj koji je poravnao i proširio put na kritičnim mjestima radi  lakšeg mimoilaženja automobila i čišćenja snjega zimi. Za ove radove angažiran je privatni poduzetnik u onoj mjeri koliko  proračun općine dopušta jer su nam sredstva ograničena, a moramo voditi računa da podjednako držimo u redu sve puteve na cijelom području naše općine.

Ovom prilikom smo sanirali odlagalište komunalnog otpada “Sivnik” koje je također bilo u planu, a to nam je i obaveza zbog inspekcija koje redovito obilaze odlagališta i na licu mjesta utvđuju činjenično stanje. Moramo napomenuti  još jednom da naše aktivnosti  na terenu prvenstveno ovise o stanju proračuna, koji se između ostalog najvećim dijelom puni iz komunalnih naknada, pa koliko imamo toliko i radimo.

 

21.09.2010. Otvotrena trgovina Gavranović – otvorena 3 nova radna mjesta

 Danas je u Saborskom otvorena “Gavranović” market, trgovina mješovitom robom. Radno vrijeme je od 07:00 do 20:00 sati, trgovina je opskrbljena svim kućnim potrebštinama. Cijene su povoljne čak imaju i akcijsku prodaju nekih  artikala. U trgovini rade dvije djelatnice sa stalnim mjestom prebivališta u Saborskom, što je cilj i općinske uprave da na području Općine Saborsko rade oni koji su tu stalno nastanjeni. Prostor za trgovinu, Općina Saborsko je iznajmila “Gavranoviću” radi obavljanja trgovačke djelatnosti što će dobro doći i za općinski proračun i za proračun obitelji zaposlenih, pa i za kupce koji će imati na raspolaganju veliki asortiman proizvoda na policana novootvorene trgovine

 

 

8.11.2010. Popis grobnih mjesta

Obaviještavaju se stanovnici općine Saborsko, da se vrši popis grobnihmjesta na području općine u razdoblju od 08.11. – 20.11.2010.

Napravljen detaljan plan groblja i ucrtana mrtvačnica te uknjižena kao vlasništvo općine SABORSKO

 

 

 

 

11.11.2010. Dan prije sjećanja na tragediju Saborskog iz 1991. još jedan vandalizam sa istim potpisom kao i ovi prethodni.

– Ne znam što bih rekla, ovo je strašno. Nepoznati vandali uništili su spomenik poginulim braniteljima koji je prošle godine udruga branitelja postavila prilikom obilježavanja “Oluje”. Ukradene su dvije ploče iščupane iz postolja, kazala nam je načelnica Saborskog Đurđica Špehar još uvijek zapanjena ovim događajem.

 

12.11.2010. Dostojanstveno obilježena tragedija Saborskog

U 9:30 je krenula prcesija ispred crkve prema spomen obilježju kod masovne grobnice, poredani; policija, vojska, frankopanska garda,  predstavnici Županije karlovačke,  županijske Skupštine, grada Ogulina, grada Karlovca, grada Duga Rese,   grada Slunja, općine Plaški, općine Tounj, općine Saborsko,  općine Rakovica, općine Vrhovine,  općine Draganić, predstavnici civilnih udruga, braniteljskih udruga, predstavnici političkuh stranaka općine Saborsko, članovi obitelji poginulih, predstavnice udovica domovinskog rata, školska djeca iz Saborskog,  prim.dr. Ante Šantić koji je 1991. liječio naše ranjenike u bolnici u Bihaću i svi ostali mnogobrojni koji su došli odati počast stradalima.

 

18.11.2010. Postavljena Javna rasvjeta u Ličkoj Jesenici

Ovo je najbollji dokaz onima koji, pokušavaju općinskim dužnosnicima pripisati, putem nekih naših medija, da “već duže vrijeme” rade na stvaranju tenzija između Hrvata i Srba na području općine Saborsko. Istina je zapravo suprotna takvim zlonamjernim izjavama, jer se ovih dana, punom parom, radi na postavljanju javne rasvjete u naseljima Lička Jesenica, Blata i Begovac. Danas su postavljene već prve ekološki prihvatljive lampe uz državnu cestu D42 na predjelu Podkapela u Ličkoj Jesenici, koje već noćas svijetle. U planu je osvjetliti i ostala naselja i zaseoke u naredno vrijeme.

Kao što smo već izvještavali o aktivnistima općine na cijelom njenom teritoriju, istakao bih put za Begovac koje je praktično bio neprohodan, sada je solidno poravnat tako da nema rupa niti vododerina to mogu posvjedočiti i sami mještani. Prošle jeseni je isto to naselje dobilo vodu nakon 14 godina nepotrebnog čekanja, bili su oduševljeni. Tako bi mogli naparaviti poduži spisak svih radova koje je napravila općina i njeno komunalno poduzeće, a pogotovo  je vrijedno spomenuti da su ovog ljeta očišćena sva groblja u programu javnih radova, neka od njih nisu čišćena čak 20 godina pa i više, svi putevi su raskrčeni od raznog raslinja. Ovo nije bilo potrebno ponavljati jer smo o tome redovito izvještavali, ali izgleda da ipak treba da bi se demantirali oni koji, zbog svojih političkih probitaka, ne prezaju ni od čega da bi se dočepali svog cilja, a što im je cilj probajte zaključiti sami !?

 

 

23.11.2010. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Danas je u općinskoj vjećnici općine Saborsko, održana prezentiacija rada i djelovanja Centra za suočavanja sa prošlošću -Documenta-.

Projekt – Osobna sjećanja na ratove i druge  oblike političkog nasilja od 1941. do danas.

Prezentaciju su  vodile Tanja  Petrović, voditeljica projekta  i Maja Dubljević urednica materijala u okviru projekta.

Nakon kratkog predstavljanja projekta koji bi se provodio u općini  Saborsko, upoznavanja sa  nazočnim osobama  i prezentacije projekta, prikazani su i dijelovi dosadašnjeg snimljenog matrijala  iz Pakraca, Lipika i drugih dijelova Hrvatske.

Cilj projekta je zabilježiti sjećanja na ratove i stradanja i sačuvali ih za buduće generacije.

 

 

01.12.2010. Načelnica općine Saborsko dobila priznanje od saveza udruga osoba s invaliditetom

Za osobiti doprinos uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice i izradu prve Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom na području Karlovačke županije.

Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i ove je godine organizirao stručnu konferenciju za pružatelje usluga osobama s invaliditetom. Ove godine Konferencija ima naziv „Socijalno uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu, modeli, izazovi, perspektive“ i traje iduća dva dana.

Uvodno prvog dana konferencije o motivima i temi ovog skupa govorila je predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan. Ona je prezentirala temeljne definicije problematike osoba s invaliditetom u našoj županiji.
Partner u organizaciji skupa je Centar za rehabilitaciju Ozalj koji ima veliko iskustvo u takvim aktivnostima o čemu je nazočne izvijestila ravnateljica Centra Dijana Borović Galović.  

Ravnatelj Obiteljskog centara Karlovačke županije Ivan Delić također je govorio o mogućnostima socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu. Konferencija se održava u prigodi Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Sudionike konferencije je na njezinu otvaranju pozdravio gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i župan Karlovačke županije Ivan Vučić.

 

13.12.2010. Donacije u akciji “Vaša pošta za dobra djela”

 

Svečana dodjela donacije u sklopu akcije „Vaša pošta za dobra djela“ za Karlovačku županiju održana je danas u prostorijama Hrvatske pošte u Karlovcu.

 

U Karlovačkoj županiji 12 udruga je dobilo 10.307 omotnica s plaćenom poštarinom, koje će moći slati u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca iduće godine.
Potpredsjednik Pošte za Karlovačku županiju, Mijo Ljubenko uručio je omotnice predstavnicima udruga.
Akciju je podržala je Karlovačka županija i Grad Karlovac. Predstavnik Grada u županijskom odboru bio je pročelnik Ureda gradonačelnika, Ivan Uđbinac, koji je nazočio i svečanoj dodjeli. Vaša pošta za dobra djela je natječaj za dodjelu donacija kojim Hrvatska pošta podupire neprofitno djelovanje lokalnih zajednica i udruga koje trebaju pomoć u humanitarnim i srodnim projektima, bilo da ih trebaju predstaviti javnosti bilo za njih prikupiti sredstva.
Projekt Vaša pošta za dobra djela je donacija omotnica s plaćenom poštarinom u vrijednosti od milijun kuna. Na natječaj je pristiglo 313 prijava sa zahtjevom za donaciju. Od svih prijavljenih projekata njih 307 je dobilo donaciju, a o distribuciji omotnica odlučili su županijski odbori.

Nagradu su dobile i dvije udruge iz Saborskog Obje udruge su dobile zajedno 800 omotnica sa plaćenom poštarinom za narednu godinu, što će uvelike pridonijeti njihovom još boljem radu i razvoju. Inače nam te dvije udruge aktivno sudjeluju u boljitku naše općine, pa je ova  vrijedna donacija došla baš u prave ruke i biti će iskorištena na najbolji mogući način.

 

17.12.2010. Općina saborsko kupila novi stroj

Općina Saborsko je kupila novi stroj za potrebe komunalnog poduzeća. Ovaj stroj je takozvana kombinirka koji ima višestruku namjenu, kao što se vidi na slici, moći će se koristiti za ; održavanje vodoopskrbnog sustava , za zimsku službu (čišćenje lokalnih puteva), za kopanje, za utovar, za razgrtanje i dr.

Sredstva za kupnju ovog stroja Općina je osigurala jednim dijelom  iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva na čijem je čelu Božidar Pankretić HSS-ov dužnosnik u vladi Republike Hrvatske, koji je ujedno i podpredsjednik Vlade RH, a dugi dio je financirala  sama općina   putem kredita i prodajom  starog stroja za čiju je vrijednost umanjena cijena novog.

Stroj nije posve nov ali je u odličnom stanju i poslužit će na duže vrijeme za potrebe  Općine Saborsko i lokalnog stanovništva.

 

18.12.2010. Bojkotiran rad Općinskog Vijeća

Propao je i drugi pokušaj održavanja sjednice općinskog  vijeća, jer se opet nisu pojavila 4 vijećnika Nezavisne liste Luke Hodaka i jedan vijećnik HDZ-a. Predsjednik vijeća je predložio da se početak sjednice, sa 9.00  sati, odgodi  do 9.30 radi loših vremenskih uvjeta ali  niti nakon pola sata čekanja Nezavisni se nisu pojavili u vijećnici, nego su viđeni u kafiću još prije 9.00 sati i nisu imali namjeru doći na sjednicu. Ovo je drugi put u tjedan dana da su Nezavisni bojkotirali rad osme sjednice Vijeća i donošenje općinskog proračuna za 2011. god. i tako na ovaj način zazivaju raspisivanje prijevremenih izbora i nepotrebno trošenje novca ionako siromašne općine, u visini vrijednosti ovog stroja kojeg je općina kupila ovih dana i jučer ga dopremila u Saborsko, koji već danas čisti loklne puteve po cijeloj Općini. Možemo samo žaliti zbog nerazumnog i neodgovornog ponašanja  spomenutih vijećnika koji ne vrše  svoju vijećničku dužnost na način kako su prisegli, a to je da će je obavljati časno i savjesno. Koliko je to časno i savjesno zaključite sami !?

Pozivu su se odazvali: Ivan Matovina predsjednik vijeća, Milan Matovina, Mate Špehar, Željko Ogrizović i Nenad Dragić.

Pozivu se nisu odazvali: Luka Hodak, Ante Krizmanić, Ivica Hodak, Slavica Bogdanović i Marinko Sertić.

 

 20.12.2010. Naša djeca u Zagrebu s predstavom – “Božić u Saborskom”

GOSTOVANJE UČENIKA PŠ SABORSKO U CENTRU ZA KULTURU I OBRAZOVANJE-SUSEDGRAD

Stigao je i taj dan koji smo svi nestrpljivo isčekivali. Naime, učenike naše škole pozvali su planinari HPD Kapela, točnije gospodin Mladen, koji je ujedno i djelatnik u Centru za kulturu i obrazovanje –Susedgrad. Članovi HPD Kapela posjetili su dva puta Saborsko i tijekom posjeta načelnica općine im se pohvalila našim prošlogdišnjim igrokazom koji su učiteljice spremale s učenicima povodom Božićnih blagdana. Naša amaterska snimka ih je oduševila prvenstveno zbog toga što igrokaz
prikazuje narodne Božićne običaje, pjesme i plesove Saborčanskog kraja prije 50-ak godina. Gospodin Mladen nas je kontaktirao u školi i tad su započeli detaljniji planovi oko našeg posjeta. Dogovorili smo se da to bude zadnji tjedan nastave u ovom obrazovnom razdoblju, kad smo završili sve svoje nastavne obveze, a i ovaj cijeli tjedan nam je tjedan pripreme i generalnih probi Božićne priredbe, koju isto prikazujemo i za naše drage roditelje u školi 23. 12. 2010. godine u deset sati.

 

 

24.12.2010. Polnoćka u  Saborskom

 

 28.12.2010. U Saborskom počeo tečaj za zvanje vatrogasac

 09.01.2011.Održana završna vježba za vatrogasce u Saborskom

Dans je u Saborskom na školskom igralištu održana, završna vatrogasna vježba, koja je u sklopu tečaja za zvanje Vatrogasac. Djelatnici javne vatrogasne postrojbe iz Ogulina došli su danas na naš teren s  navalnim vatrogasnim vozilom i osnovnom vatrogasnom opremom koja je potrebna za gašenje požara vodom. Najprije su, naša, dva odjeljenja uvježbavalia radnje koje su potrebne da bi se uopće započelo s gašenjem vatre, a to su; crpljenje vode iz rezervoara za popunu vatrogasne cisterne i gašenje požara mlaznicama iz cisterne navalnog vozila. Nakon uvježbanih radnji pristupilo se izvođenju kompletne vježbe od pripreme pa do samog mlaza, što su dobro uvježbala obadva naša odjeljenja, na kraju vježbe smo isprobali i ostale mlaznice tj. mlaznicu za tešku pjenu i mlaznicu za polutešku pjenu. Pjena se dobiva uz pomoć pjenila koje u sustav cijevi ulazi preko međumješalice i tako stvara pjenu koja služi za gašenje lakozapaljivih tekućina.

 

 
09.01.2011. Kvar na vodocrpilištu “kebino vrelo”

(Foto I.M) Obavještavaju se stanovnici naselja u općini Saborsko koji se vodom opskrbljuju s “Kebinog vrela” da će biti bez vode do daljnjega zbog  većeg  kvara na vodocrpnoj stanici.

Zbog kvara u samoj strojarnici i istjecanja vode pod velikim pritiskom iz sustava, došlo je do natapanja i urušavanja stropne konstrukcije koja je bila izvedena od tzv. gips-ploča.

Cijela prostorija je poplavljena vodom visine 30-tak cm, struja u objektu je isključena ponajprije radi sigurnosti a zatim, kako bi se zaustavio rad pumpi, daljnje istjecanje vode i plavljenje prostorija unutar zgrade.

Danas 11.01.2011. otklonjen kvar na vodocrpnoj stanici “Kebino vrelo”, a radovi na cjevovodu za naselje Begovac su u tijeku…

 
 
21.01.2011. 20 članova DVD-a Saborsko položilo ispit za zvanje Vatrogasac

 Danas je u Saborskom od 25 kandidata koji su upisali tečaj, ispitu pristupilo 20 svi su uspješno položili i zavrijedili zvanje Vartogasac. Ispitivači su bili stručne osobe Vatrogasne zajednice grada Ogulina;

23.01.2011. Saborčani se već nekoliko dana bore sa sniježnim nevremenom

Već nekoliko dana, Saborčani se bore s čišćenjem sniježnih nanosa, najkritičnije je bilo na Brdinama i prema Štrcima. Zbog jake bure koja je na ovom djelu Saborskog nosila snjeg i stvorila sniježne nanose na mjestima i do dva metra.

Ovi zaseoci su bili  dva dana odsječeni od ostatka Općine i glavne ceste. Komunalno poduzeće općine Saborsko, sa svojim strojem, nije uspjelo probiti put do ovih zaselaka pa su u pomoć  pozvani članovi LD Kuna i dva šumska traktora s dva Zvonka Conjarom i Kovačićem i uz velike napore   uspjeli su probiti put preko Brdina do Borika.

Komunalno poduzeće općine Saborsko je nakon ove akcije nastavilo  čišćenje sa svojim strojem ostale puteve na području Općine Saborsko.

Zahvaljujemo stanovništvu na razumijevanju ove situacije koja je nastala isključivo zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, jake Bure i snijega koji su prouzročili velike nevolje službama i stanovništvu naše Općine.

 

25.01.2011. Dječija igraonica “Sunce” u Saborskom

Evo da konačno napišemo i par riječi o našoj igraonici Sunce, koja postoji i djeluje u prostorijama područne škole Saborsko.
Igraonica je započela s radom 2007. god. pod vodstvom gospođe Kovač, koja ju je u početku vodila uz pomoć roditelja a kasnije samostalno. S obzirom da je zbog izvjesnih okolnosti morala napustiti taj rad ulogu voditelja preuzela je i sad ga obavlja gospođa Dražena Galović. -Broj djece u igraonici varira.Tako je na početku bilo i po 20-tak polaznika, ali kako su se pojedine generacije upisivale u skolu broj se smanjivao. Danas je u igraonici, na žalost, samo četvoro djece, iako ih po našim procjenama ima znatno više. Da li je tome razlog loše vrijeme i hladnoća vidjet će se kroz daljni period. No mi s našim radom bez obzira na sve nastavljamo i dalje.

 

 

25.01.2011. Japanski veleposlanik Yoshio Tamura i župan Ivan Vučić posjetili Saborsko

Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Yoshio Tamura i župan karlovačke Županije Ivan Vučić posjetili su danas Saborsko povodom  donacije medicinske opreme koju Vlada Japana donira Domu zdravlja Ogulin, odnosno ambulantama u Saborskom i Plaškom.

Veleposlanik Japana Nj. E. Yoskia Tamura u ambulantu u Saborsko stigao je kako je i predviđeno točno u 10,30 sati, gdje su ga dočekati ravnateljica Doma zdravlja Ogulin Zlata Kurelec, načelnica općine Saborsko Đurđica Špehar, načelnik općine Plaški Ivan Šego, dožupan Miljenko Rebić i župan Karlovačke županije Ivan Vučić, a potom su zajednički razgledali ambulantu i uručili donaciju.

 

 

 

 31.01.2011. Poljoprivredno predavanje u Saborskom

Danas je u vijećnici općine Saborsko održano poljoprivredno predavanje u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore (HPK). Predavači su bili stručnjaci agronomije i znanosti, suradnici županijskih stručnih službi. Predavanju je nazočilo 20-tak poljoprivrednika vlasnika OPG-a i jedne poljoprivredne zadruge.

Nakon nekoliko uvodnih rečenica, načelnica općine Saborsko Đurđica Špehar, je u svoje ime i u ime okupljenih poljoprivrednika, zahvalila HPK što su Saborčanima omogućili ovo današnje predavanje, da bi  ih upoznali s novim promjenama koje su nastupile u poljoprivredi od 01.01.2011. koje se primjenjuju i u EU. Foto: Đ.Š.

Višnja Magdić, dipl. inž. agr., viši stručni savjetnik Područnog odjela HPK-a Karlovačke županije, održala je predavanje na temu; Višestruka sukladnost, Aleksandar Horvatić, dipl. inž.agr., rukovoditelj Područnog odjela HPK-a Karlovačke županije, držao je predavanje na temu; AGRONET – novi sustav podnošenja zahtjeva za državne potpore, mr. sc. Mirna Ceranić Sertić odražala je predavanje na temu; Načela dobre poljoprivredne prakse u zaštiti tla, vode i zraka, viši stručni savjetnik Područnog odjela HPK-a Karlovačke županije, Ljubica Magdić, bacc. inž. agr., stručni suradnik Područnog odjela HPK-a Karlovačke županije govorila je na temu; Nitratna direktiva, na temu; IPARD program, Aleksandar Horvatić, Načela dobre poljoprivredne prakse u zaštiti životinja, Višnja Magdić.

 

3.02.2011. Vlada RH donijela Riješenje o raspuštanju općinskog vijeća Općine Saborsko

Dana 3. veljače 2011. godine Vlada RH, na svojoj 106. sjednici  donijela je Rješenje o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Saborsko, temeljem odredbe članka 84. stavka 1. točke 6. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naime u Općini Saborsko u zakonom određenom roku nije donijet proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju, pa su se stoga stekli zakonom propisani uvjeti za raspuštanje  Općinskog vijeća.

Isto tako, Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Tomoslava Špehara povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća Općine Saborsko. Odredbom članka 86. stavka 1. točke 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, utvrđeno je da će Vlada Republike Hrvatske, kada raspusti predstavničko tijelo, imenovati povjerenika Vlade Republike Hrvatske u toj jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave. Dužnost je povjerenika osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba u toj jedinici do uspostave njezinih predstavničkih tijela, a ovlast povjerenika prestaje danom konstituiranja tijela.

 

11.02.2011. Općina Saborsko uputila Poziv vlasnicima vikendica

P   O   Z   I   V

vlasnicima kuća za odmor na području Saborsko, radi utvrđivanja poreza u 2011.godini, da do 31. ožujka 2011. godine dostave prijavu podataka kuće za odmor na obrascu koji mogu podići i predati u uredu Općine Saborsko svaki radni dan od 08,00 do 14, 00 sati.

ZAKON O FINANCIRANJU JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE I UPRAVE

 Porez na kuće za odmor

Članak 35.

(1) Porez na kuće za odmor plaćaju pravne i fizičke osobe koje su vlasnici kuća za odmor.

(2) Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski.

JUO ( jedinstveni upravni odjel ) općine Saborsko.

 

12.02.2011. Održana vatrogasna skupština

 Danas je u Saborskom održana redovna izvještajna skupština DVD-a Saborsko, na kojoj je između ostalih točaka dnevnog reda navažnija  bila dodjela diploma dvadeset dvojici novih vatrogasaca, koji su nedavno položili ispite za zvanje Vatrogasac. S dosadašnjim starim vatrogascima DVD Saborsko sada ima 47 vatrogasaca s položenim vatrogasnim ispitom.

Skupština je započela intoniranjem himne Republike Hrvatske i vatrogasne himne  te  je  minutom tišine odana počast svim preminulim vatrogascima. Sve nazočne pozdravio je predsjednik DVD-a Saborsko Marko Bićanić i podnio izviješće o radu za proteklu godinu, a zatim je nastavljen službeni dio skupštine, na čijem su dnevnom redu bile slijedeće točke:  Financijsko izvješće za 2010. godinu., Financijski plan za 2011., Plan rada za 2011., Izvješće nadzornog odbora, Obraćanje Gostiju, Podjela diploma o položenom ispitu za zvanje Vatrogasac i Razno.

 

 28.02.2011. Načelnica Općine Saborsko organizirala javnu tribinu na temu “Leader programa” i “LAG-a”

Današnja javna tribina u organizaciji načelnice općine Saborsko Đurđice Špehar, bila je i više nego uspješna. Pozivu se odazvao znaačajan broj stanovnika općine Saborsko bez obzira na stranačku, nacionalnu  ili  vjersku pripadnost. Općinska vijećnica je bila skoro pretjesna za sve okupljene.

Na početku tribine, načelnica se obratila svima nazočnima pozdravivši ih i zahvalivši im se na dobrom odazivu i suradnji, zatim je ukratko pojasnila razloge osnivanja LAG-ova, programa Europske unije, njihove prednosti i što je to uopće LAG (Lokalna akcijska grupa). U LAG se udružuju  jedinice lokalne uprave, Općine i gradovi koji imaju zajednički interes, kojeg tako ujedinjeni mogu lakše i brže ostvariti putem sredstava Europske unije. Tribina je nastavljena prezentacijom projekta kojeg općina Saborsko priprema svojim vlastitim timom, čija je voditeljica Sanja Špehar, a vezano za razvoj turizma na području općine Saborsko i osposobljavanje stanovnika za određena zanimanja, koja su deficitarna, kao turiistički vodiči, profesionalni pčelari, učenje stranih jezika i slično.

Općina Saborsko, zbog svog specifičnog zemljopisnog položaja ima mogućnost, sudjelovati i u osnivanju LAG-a zajedno s općinama koje se nalaze u graničnom području NP Plitvice (Rakovica, Plitvička Jezera, Vrhovine, Otočac…), gdje je također pozvana prošlog ljeta.

Povod današnjoj tribini bila je inicijativa grada Ogulina, o osnivanju LAG-a (Lokalne akcijske grupe), u koju bi bile uključene novonastale općine koje su bile sastavni dio bivše općine Ogulin te grad Slunj i općine Bosiljevo i Generalski Stol.

 

25.03.2011. Biračko mjesto će konačno biti u školi

Konačno, već jednom, jedna prava i razumna odluka da biračko mjesto bude u jednom pristojnom prostoru i lako dostupnom svima, pa čak i težim invalidima, za razliku od ranijih godina kada nije bilo tako, kada su se stari , nemoćni i bolesni morali penjati po strmim, vanjskim, stepenicama do biračkih kutija koje su po nekom nepisanom pravilu uvijek bile u općinskoj zgradi na katu !?

 

 

Nepotrebni prijevremeni izbori – nanijeli veliku financijsku štetu Općini Saborsko

Nezavisna lista, koja je uz pomoć jednog vijećnika HDZ-a bojkotirala rad općinskog Vijeća općine Saborsko i tako izazvala prijevremene izbore, i sama se raspala. Naime Luka Hodak je predao listu kandidata za općinsko Vijeće u ime stranke “Nacionalni demokrati”  čiji je predsjednik Dean Golubić “fejzbukovac” s kojim se Hodak upoznao na prosvjedima u Zagrebu, na kojoj se nisu našli niti jedan od vijećnika koji su zajedno s njim rušili općinsko Vijeće općine Saborsko.

Bio je pokušaj, u zadnji tren, ostatka vijećnika Nezavisne liste plus vijećnik HDZ-a, da prikupe 100 potpisa koliko je potrebno za kanditaturu Nezavisne liste, koji nije uspio jer su tek zadnji dan počeli s prikupljanjem kad su saznali da ih Luka neće staviti na svoju stranačku listu. Tako je pukla dugogodišnja ljubav Hodaka i  njegovih vjernih sljedbenika, koji su sada ostali bez kandidature.

 

 01.04.2011. I ove godine javni radovi u Općini Saborsko

01.04.2011. u općini Saborsko su počeli javni radovi, ove godine su  zaposlili 3 stanovnika, putem komunalnog poduzeća Sabkom d.o.o i jednu stanovnica kroz Program pomoći starijim i nemoćnim osobama.

Na ovaj način se je moglo zaposliti i puno više osoba ali nezaposleni se neredovito ili nikako ne prijavljuju na HZZ pa nemamo više kandidata koji zadovoljavaju uvjete za rad u Javnim radovima.

Tri osobe se u cijelosti financiraju preko HZZ-a a jednoj 20% plaće sufinancira općina Saborsko.

Potrebe općine su velike pa će se na ovaj način obaviti niz poslova koje komunalno poduzeće nije stiglo uraditi sa svojim, jedinim, stalno zaposlenim djelatnikom.

 

 01.04.2011. Općina Saborsko konačno dobila ploče sa svojim obilježjima

Danas 11. 04. 2011. Općina Saborsko je 16 godina nakon oslobođenja dobila i svoje oznake na ulazu i izlazu iz Općine, tj. ploče s grbom i nazivom općine, Ploče su postavljene na državnoj  cesti D42, jedna je na granici s općinom Plaški (u blizini naselja Blata) a druga na granici s općinom Plitvička jezera, 1km iza naselja Kuselj.

Ploče su postavili djelatnici Hrvatskih cesta, ovom prilikom se načelnica općine zahvaljuje onima koji su financijski pomogli u izradi i postavljanju istih.

U planu su za postaviti još dvije oznake i to kod Čorkove Uvale na granici s općinom Plitvice i na cesti za Dabar na granici s općinom Otočac, naravno kad za to bude sredstava. Naime općina Saborsko je po prvi put u svojoj (kratkoj) a Saborsko uopće po prvi put u svojoj povijesti, dobi(o)la Grb i zastavu prošle 2010. godine nakon što je novoizabrana općinska uprava pokrenula proceduru izrade, primjetivši da smo jedna od samo nekoliko općina u Županiji karlovačkoj koja nije imala ni Grb ni zastavu a niti označene svoje “granice”.

 

02.04.2011. Počeo popis stanovništva u RH

 Nakon edukacije i polaganja testova, odabrana su 4 popisivača za područje općine Saborsko i to: Dražena Galović, Marina Vuković, Milan Grdić i Jure Conjar.

Nakon kratkih konzultacija u općinskoj vijećnici, rasporeda posla i podjele matrijala popisivači su započeli sa popisom stanovništva.

Za sve dodatne informacije vezano za popis stanovnika možete se obratiti kontrolorki gđi. Sanji Špehar  mob 099 7331561

U upitniku će se odgovarati na 45 pitanja koja će obuhvaćati osnovne podatke o osobi koji su se prikupljali i do sada, ali i neka nova pitanja. Tako će građani odgovarati na ona o vlasništvu nad nekretninama, stambenim uvjetima, ali i o pripadnosti bračnim ili istospolnim zajednicama. Građanin će popisivaču morati predočiti broj osobne iskaznice ili OIB.

 

21.04.2011. Konstituirano novo Općinsko Vijeće

Danas je s početkom u 10,00 sati započela konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Saborsko, koju je otvorio predstojniknik županijskog Ureda državne uprave gosp. Spudić, na kojoj su, nakon izviješća Mandatnog odbora o rezultatima provedenih prijevremenih izbora za Općinsko vijeće, koj je pročitao Ivan Matovina predsjednik Mandatnog odbora, verificirani mandati novoizabranih vijećnika, i to: Ivan Matovina (HSS), Marko Bićanić  (HDZ) Milan Matovina (HSS), Željko Ogrizović (SDSS), Milan Jovetić (SDSS), Luka Hodak (ND), Jure Krizmanić (ND), Radojka Kurteš (SDP) i Ivan Žagrović. (HSU). Nakon utvrđivanja najstarijeg člana vijeća, sjednicom je nastavio predsjednati gosp. Ivan Žagrović vijećnik HSU-a. Po trećoj točki dnevnog reda, Ivan Žagrović je pozvao novoizabrane vijećnike da ustanu, no  tu je došlo do malog “incidenta” jer vijećnici ND nisu htjeli ustati na poziv predsjedavajućeg, jer je vijećnik Hodak vikao kako je ovaj način rada sjednice “protuustavan” i niz drugih kvalifikacija na račun općinske, županijske i državne uprave?.

 

28.04.2011. Održana 1. radna sjednica novoizabranog vijeća općine Saborsko

Danas je u Saborskom održana 1. radna sjednica, novoizabranog, Općinskog vijeća Općine Saborsko. Sjednica je počela u 9,00 sati kojom je predsjedao predsjednik vijeća Marko Bićanić. Dnevni red je bio opsežan, pa je na samom početku prije usvajanja, “reduciran” za nekoliko točaka koje nisu toliko hitne, a bit će uvrštene na prvu slijedeću sjednicu.

Na ovoj sjednici je, između ostalih  odluka, donesen i Proračun za 2011. godinu, ujedno i najvažniji dokumenat koji je izglasan na ovoj sjednici. Za razliku od konstituirajuće sjednice ova je protekla u mirnoj i tolerantnoj atmosferi a prisustvovali su svi vijećnici;  Marko Bićanić predsjednik, Ivan Matovina, Milan Matovina, Ivan Žagrović, Radojka Kurteš, Željko Ogrizović, Milan Jovetić, Jure Krizmanić , Luka Hodak, te; načelnica Đurđica Špehar, zamjenik načelnice Nikola Grba, pročelnik JUO Vladimir Božičević a zapisnik je vodila Marija Hodak. Raspravljalo se o mnogim gorućim problemima koji  trenutno najviše muče i općinsku upravu i stanovništvo, jedan od najvećih je vodovod Lička Jesenica koji opskrbljuje vodom naselja; Lička Jesenica, Begovac i stvara ogromne gubitke, gotovo 90% vode gubi seu zemlju zbog dotrajalosti kompletnog vodovoda, a da ne spominjemo naselje Blata koje ni dan danas nema vodu.

 

07.05.2011. Dječja zadruga “Kapljica”

U našoj područnoj školi Saborsko ove školske godine aktivno djeluje učenička zadruga.

Učenička zadruga dobrovoljna je interesna učenička organizacija, koja pridonosi postizanju odgojno-obrazovnih i društveno – gospodarskih ciljeva škole, kao oblik izvannastavnih aktivnosti, gdje učenici korisno provode svoje slobodno vrijeme i razvijaju razne sposobnosti. U našoj zadruzi Kapljica uz pomoć vrijednih roditelja i učiteljica šije se, veze, plete, radi se gipsom, glinamolom, voskom…

Rad zadruge počeo je u mjesecu ožujku. Učenici, roditelji i učiteljice zadovoljni su rezultatima rada. U Zadruzi se njeguju radne navike, vrijednosti ručnog rada kao i stvaralaštvo istog, ali i stječe znanje iz raznih polja djelovanja. U rad Zadruge Kapljica uključeni su svi učenici PŠ Saborsko, kao i roditelji koji imaju vremena i interesa za naš rad.

 

 

10.05.2011. Vrijedna donacija X. Zagrebačke gimnazije školi u Saborskom

Predstavnici HPD Kapela Zagreb predali su danas, vrijednu donaciju X. Zagrebačke gimnazije, školi u Saborskom, koju je preuzela voditeljica PŠ Saborsko Danijela Matijević Šimić. Planinarsko društvo Kapela, prvi put je posjetilo našu Općinu 17.4. 2010. a bio je to rezultat dogovora načelnice općine Saborsko s tajnikom Duštva  Slavkom Ferinom “Mrvom”. Nakon prvog posjeta uslijedio je i drugi, a zatim i poziv našoj djeci u Zagreb na Božićnu predstavu,  također na poticaj planinarskog društva Kapela. Suradnja Općine i planinara se nastavlja i na ovaj način gdje je planinarsko društvo Kapela, opet, posredovalo i u ovoj akciji za pomoć našoj školi a samim tim našoj djeci.

 

Primopredaji donacije X. Zagrebačke gimnazije “Ivan Supek” čija je ravnateljica  gospođa Roksanda Smolčić Krnić koja se svesrdno uključila u ovu akciju uz pomoć njihove djelatnice Anke Benaković, nazočili su: ravnatelj OŠ Plaški Vlatko Kulić, voditeljica PŠ Saborsko Danijela Matijević Šimić, učiteljica Marija Baburić, domar Želko Dumenčić, predstavnici HPD Kapela Zagreb; predsjednik Goran Zadražil, tajnik Slavko Ferina-Mrva i Mladen Rogošić u ime Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad (CZKIO), gdje se donacija prikupljala, te načelnica općine Saborsko Đurđica Špehar, koja je sve ovo “povezala” i stalno ulaže velike napore na svim područjima; društvenog i političkog života ( zdravstvo, školstvo, socijalna skrb, kultura, oživljavanje našeih starih običaja (narodne nošnje, pjesme i plesovi) …i mnoge druge aktivnosti. Veliko hvala svima !

 

15.05.2011. Održane športske igre HVIDRA-e

 

TAKMIČENJE INVALIDA DOMOVINSKOG RATA HVIDR-e KARLOVAČKE ŽUPANIJE

14. svibnja 2011. u Saborskom je održano izlučno sportsko takmičenje invalida Domovinskog rata Karlovačke županije. Okupilo se 50-ak takmičara iz cijele županije. Takmičari su se okušali u slijedećim disciplinama:

Nakon sportskih takmičenja podijeljene su medalje, zbog izuzetnog zalaganja da se Igre vojnih invalida održe u Saborskom čast da dodjeli medalje pripala je načelnici općine Saborsko gospođi Đurđici Špehar. Nakon podjele medalja i uručenja pehara za sveukupnog pobjednika koji je pripao HVIDR-i Generalski Stol takmičari i uzvanici su uz ručak i druženje proveli ugodno popodne u Saborskom, razišli su se oko 16 sati sa željom da se vidimo slijedeće godine. Udruge žena Saborskog kao popratnu manifestaciju priredile su malu prodajnu izložbu svojih radova i na taj način su upotpunile ovaj događaj.

 24.05.2011. Odražana osnivačka skupština LAG-a “Frankopan” u Ogulinu

 Novo osnovana Lokalna akcijska grupa “Frankopan” pokrivat će južni dio Karlovačke županije od Slovenije do Bosne i Hercegovine: područja gradova Ogulina i Slunja, te područja općina Bosiljevo, Generalski Stol, Tounj, Josipdol, Plaški, Saborsko i Cetingrad ukupne površine 1.835,69 km2 sa 36.972 stanovnika, ili oko 20 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Donesen je i usvojen Statut LAG-a “Frankopan”, za predsjednika LAG-a je izabran gosp. Nikola Magdić, za dopredsjednika gosp. Ivan Bogović. Za članove Upravnog odbora koji će voditi LAG izabrano je 16 članova i to predstavnici svih gradova i općina. Za članove Nadzornog odbora predloženi su i izabrani gosp. Zlatko Mihaljević za predsjednika, te Josip Korenić i Đurđica Špehar za članove.

Nakon izbora, predsjedavanje je preuzeo izabrani predsjednik gosp. Nikola Magdić te iznio poslove koje predstoje novoj udruzi od upisa u registar do provođenja programa LAG-a. Interesi su zajednički i predsjednik Magdić duboko vjeruje da ćemo samo zajedničkim radom ispuniti ciljeve razvoja s osnovnim zadatkom da se poboljša i komunalna i gospodardska situacija na našem području a u krajnjem cilju da ljudi ostanu ovdje, nađu si zaposlenje i da rade za dobrobit cijele županije. Udrugu će zastupati predsjednik Magdić, dopredsjednik Bogović i gosp. Kubelka.

 

06.06.2011. Izaslanstvo DUZS-a Karlovačke županije posjetilo Općinu Saborsko

 

Dans su Općinu Saborsko, kako smo već i najavili posjetila izaslanstva DUSZ-a i Županije karlovačke. U ime DUZS-a (Državne uprave za zaštitu i spašavanje) općinu su posjetili: ravnatelj Damir Trut, mr. sig, pomoćnik ravnatelja i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, pomoćnik ravnatelja za Službu zajedničkih poslova Cvjetko Obradović, tajnica Kabineta ravnatelja Marijana Klanac, pročelnik PUZS-aKarlovac Martin Barić.

– U ime Županije karlovačke: župan Ivan Vučić, zamjenik župana Ivan Banjavčić, vatrogasni zapovjednik Karlovačke županije Dragutin Foschio i zapovijednik JVP Ogulin Marijan Kurelac.

Goste su u ime općine Saborsko dočelali: Đurđica Špehar, zamjenik načelnice Zvonko Conjar predsjednik DVD-a Saborsko Marko Bićanić i zapovjednik Nikola Sertić

U prostoriji općinske vijećnice održana je sjednica Stožera zaštite i spašavanja Općine Saborsko, tema je bila Sustav ZiS-a u Općini Saborsko, a nakon sjdenice uslijedila je primopredaja vatrogasne opreme, vrijedne 30.000,00 kn,koju je za DVD Saborsko ovom prigodom donirala DUZS (Državna uprava za zaštitu i spašavanje).  Na kraju su se svi uputili do spomenika žrtvama Domovinskog rata gdje su odali počast stradalima i zapalili svijeće.

 

06.07-2011. Održane ženske športske igre

Danas je u Saborskom u organizaciji DŠR “Alan” održan peti po redu športsko-rekreacijski turnir. Na turniru su sudjelovale ekipe iz Ogulina, Otočca, Korenice a po prvi put i ekipe iz Gospića, Gračaca a nešto kasnije se natjecanju priključila ekipa iz Plaškog.  Natjecateljske discipline bile su: Odbojka na pijesku, Stolni tenis, Pikado i Potezanje užeta. Goste je u ime udruge pozdravila predsjednica Kata Sertić, a u ime Općine Saborsko načelnica Đurđica Špehar koja je nakon dobrodošlice i kratkog, govora igre proglasila, otvorenim !
Zatim su sve ekipe pristupile natjecanju u raznim disciplinama; odbojka na pijesku, pikado, stolni tenis i dr.

 

 

12.07.2011. Javni radovi u Općini Saborsko

Ove godine u programu Javnih radova u Općini Saborsko rade tri djelatnika pri komunalnom poduzeću “Sabkom” i jedna djelatnica pri općini za skrb o starijim i nemoćnim osobama.

Čišćenje grobalja, košnja trave i sječa granja pored puteva su poslovi koji se moraju, uglavnom, obavljati ručno a to iziskiva puno vremena. S obzirom na mali broj ljudi učinak ove godine je puno manji nego lani kad je u Javnim radovima bilo zaposleno 16 osoba.
Novost je također da su grobne naknade, na zahtjev stranke umirovljenika (HSU), smanjene za 50% (sa 60 kn godišnje po grobnom mjestu na 30 kn) tako da je taj i onako mali prihod još dodatno umanjen, a da se i ne spominje slab odaziv stanovništva za plaćanje grobnih naknada !? Plan je  “bio” ove godine napraviti fasadu na mrtvačnici ukoliko se skupi dovoljno novca iz grobnih naknada ali po svemi sudeći morat će se čekati “bolja” vremena.

 02.08.2011. Održana proslava sv. Ilije u Ličkoj Jesenici

 

(02.08.2011.) I ove godine se u Ličkoj Jesenici slavio sveti Ilija zaštitnik Parohije jeseničke. Uz domaće okupio se i veći  broj Jeseničana iz okolice i susjednih zemalja. Centralna svečanost proslave bila je sv. liturgija koju je služio paroh plaščanski.

Nakon svete službe prisutni su proslavu nastavili družeći se uz ples i pjesmu pa i pokoje piće a naveče uz muziku, već po običaju i tradiciji koja se održala kroz stoljeća.

 

 

 

02.08.2011. Požar na želj. postaji Lička Jesenica

 

02.08.2011. Danas se na pruzi između Javornika i Ličke Jesenice zapalio teretni vagon pun pružnih pragova. Požar je bio velikih razmjera i jakosti jer su se zbog velike temperature prilikom gorenja topile čak i čelićne stranice vagona. Zbog gašenja i velikog plamena, stajao je i nagibni vlak, da nebi došlo do još većih oštečenja i zbog sigurnosti putnika. Požar je lokaliziran samo zahvaljujući velikoj požrtovanosti vatrogasaca DVD Saborsko, Plaški, Josipdol i JVP Ogulin.
Županijska cesta od Ličke Jesenice prema Dabru je cijelo vrijeme bila puna vatrogasnih vozila, koji su vodu dopremali sa obližnjeg hidranta. Na terenu su i nadležne inspekcije HŽ i PU Ogulin, kao i dizalica HŽ koja će ostatke pragova istovariti da nebi došlo do daljnjeg širenja požara,za čije nastajanje će se naknadno utvrditi uzrok.

 

18.08 2011. Obavijest žiteljima Općine Saborsko

U „NARODNIM NOVINAMA“ BROJ 90/2011 OD 02.08.2011.GODINE OBJAVLJEN JE ZAKON O POSTUPANJU S NEZAKONITO IZGRAĐENIM ZGRADAMA. POZIVAMO SVE MJEŠTANE OPĆINE SABORSKO DA PRAVOVREMENO DOSTAVE PODATKE O STATUSU OBJEKATA U SVOM VLASNIŠTVU.

(uz ovu ozbiljnu temu jedna šala -fotografija lijevo-)

OPĆINA SABORSKO DUŽNA JE SUKLADNO ČLANKU 28. SPOMENUTOG ZAKONA NAJKASNIJE DO 31.12.2011.GODINE PRIPREMITI POPIS SVIH NEZAKONITO IZGRAĐENIH OBJEKATA NA SVOM PODRUČJU, ZA KOJE ĆE PRIKUPITI PODATKE NA TEMELJU VAŠIH PRIJAVA I EVENTUALNIH DRUGIH IZVORA. KAKO BI SE IZBJEGLI NESPORAZUMI I EVENTUALNE POGREŠKE MOLIMO VAS DA SVAKAKO ŠTO PRIJE DOSTAVITE PODATKE U OPĆINU U JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL.

POPIS OBJEKATA SADRŽI IME VLASNIKA/INVESTITORA OBJEKTA, PODATKE O LOKACIJI (BROJ KATASTARSKE ČESTICE, KATASTARSKA OPĆINA I ADRESA).

U SLIJEDEĆEM RAZDOBLJU NA WEB STRANICI OPĆINE SABORSKO BIT ĆE OBJAVLJENI NAJVAŽNIJI DETALJI I OBAVIJESTI O NAČINU I UVJETIMA PODNOŠENJA ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA.

ZA SVA EVENTUALNA PITANJA I NEJASNOĆE MOLIMO VAS DA SE OBRATITE UREDU ZA GRADITELJSTVO U OGULINU.

NAČELNICA OPĆINE SABORSKO

ĐURĐICA ŠPEHAR, v.r.

 

21.08.2011. Pripreme za pobožnost Križnoga puta

Danas nakon sv. mise održan je sastanak Župnog pastoralnog vijeća s jednom točkom dnevnog reda: Priprema za pobožnost križnog puta 3. rujna u Saborskom.

Dogovoreno je da se urede sve postaje svatko svoju već po prezimenima i put cijelom dužinom od prve do zadnje postaje i prostor oko velikog križa kojeg će urediti Javni radovi –  Općina.

Pobožnost križnog puta počet će u 10.00 sati kod mjesta masovne grobnice 1. postaja a nakon pobožnosti održat će se sv. misa na brdu kod velikog križa.

Pozivamo sve ljude dobre volje i sve Saborčane da pozovu svoje prijatelje na ovu pobožnost kako bi bilo što masovnije, jer je ovaj Križni put posvećen svim stradalima za Hrvatsku i kao zahvala Saborčna svemogućem Bogu za povratak na svoja ognjišta.

Detaljnije informacije o svemu dat će fra. Slavko na misi u slijedeću nedjelju 28.08. (foto: Ivan)

 

 

 

 

 

24.08.2011. U tijeku je razminiranje pojasa uz županijsku cestu Lička Jesenica -Dabar

U tijeku su radovi na razminiravanju, minski sumnjivog, pojasa uz županijsku cestu Lička Jesenica – Dabar preko Kapele između općina Saborsko i Otočac, što je preduvjet za početak radova na proširenju i asfaltiranju ovog dijela ceste između ovih dviju općina.

Županijska cesta Lička Jesenica – Dabar – Otočac od velike je važnosti za Općinu Saborsko jer se put, do Grada Otočca skraćuje na 48 km od dosadašnjih 80-tak (Plitvice-Korenica-Vrhovine-Čovići-Otočac).

Završetkom ovih radova Saborsko će biti, gotovo u kilometar, jednako udaljeno od Otočca, Ogulina i Bihaća (BIH) cca 50 km. Ovom dionicom se često koriste i strani turisti koje na nju navodi GPS kao najkraći put iz sjeverne, sjevero-zapadne Like prema Saborskom i Plitvicama. (foto: Đ.Š.)

 

 

03.09.2011. Saborsko: održana pobožnost Križnog puta

Vjernici naše župe već šestu godinu zaredom obavljaju pobožnost križnog puta s euharistijskim slavljem na zadnjoj postaji. Križni put je, uz fra Slavka, predmolio pop Ante Luketić župnik i upravitelj svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama, a sv. misu je predvodio dekan ogulinski mons. Tomislav Rogić. Ovogodišnjoj pobožnosti Križnog puta nazočili su pripadnici specijalne i temeljne policije PP Ogulin koji su donijeli dva spomen kamena na blagoslov za Udbinu. Od Hodočasnika su još došli i vjernici iz Ogulina, Oštarija, Skradnika, Cerovnika, Plaškog te članice Udruge žena Saborskog u narodnim nošnjama. Na kraju mise su vjernici iz Skradnika, povodom 20-te godišnjice stradanja Saborčana, fra Slavku i župi Saborsko poklonili sliku sv. Marka Križevčanina.

 

 

 14.09.2011. Ministar Pankretić podijelio 25 darovnih ugovora u Plaškom

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić nazočio je u srijedu, 14. rujna 2011. godine, podjeli Ugovora o darivanju kuća za 25 obitelji, koje je u Plaškom podjelio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić. Radi se o obiteljima koje su bile korisnici zauzete imovine, a koja je vraćena u posjed vlasnicima te su zadnjom izmjenom Zakona o područjima posebne državne skrbi ostvarili pravo na darivanje kuća i stanova u državnom vlasništvu. Podjela darovnica je održana u Domu kulture u Plaškom (I.B. Mažuranić bb), uz nazočnost načelnika općine Plaški Ivana Šege te susjednih općina Josipdol i Saborsko, Zlatka Mihaljevića i Đurđice Špehar. 

Nakon dogogodišnjeg čekanja napokon su doseljeni Hrvati iz BiH u Plaškom na ovaj način trajno riješili svoj stambeni status, na čemu su posebno zahvalili Karlovačkoj županiji i Vladi Republike Hrvatske.

U ovom paketu darovnica za kuće, našla se i jedna za obitelj dr. Bilić s područja Općine Saborsko.

 

 08.10.2011. Općina Saborsko poklonila “krijesnice” škpolskoj djeci

 I ove školske godine Općina Saborsko učenicima PŠ Saborsko je poklonila krijesnice za sigurniji put do škole, kuće…Krijesnica je bilo raznih oblika i boja (smješko, medvjedić).

Svatko od učenika je iz kutije iznenađenja izvukao svoju krijesnicu. Svi učenici su se obradovali i rado ih nose na putu od kuće do škole.

Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom listopada kojima uz simbolično blagovanje kruha i krušnih proizvoda zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima tijekom godine. Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje i ove su godine već po višegodišnjoj tradiciji obilježeni u našoj PŠ Saborsko.

Vrijedni roditelji i učiteljice su se potrudili da stolovi budu puni kruha, peciva i raznih slastica. Rezultat je bio lijep za oči i ugodan za nepce. Učenici su izveli prigodan program uz igrokaze i recitacije. Proizvode je zatim blagoslovio fra Slavko Antunović uz kojeg smo svi zajedno molili.

Nakon službenog dijela svi smo uživali u kušanju proizvoda. (Učiteljica Danijela)

Osim fra Slavka koji je blagoslovio plodove zemlje, bio je tu i ravnatelj O.Š. Plaški Vlatko Kulić, načelnica Općine Saborsko Đurđica Špehar, zamjenik načelnice Zvonko Conjar i djelatnice općine koje su došle dati podršku našim mladim mladima.

Općinska uprava Općine Saborsko uvijek podržava ovako dobre ideje, rad i djelovanje za dobrobit svih. Današnjoj priredbi su prisustvovali roditelji, bake, braća i sestare naših mališana. Učenici su svom “Sv. Nikoli” (Pipanu-Nikoli Hodaku) čestitali rođendan. Sve je bilo onako jednostavno i spontano i to je ono što je toliko važno da se očuva u narodu zajedništvo i sloga svih onih koji žele i hoće raditi i doprinositi općem dobru.(I.M.)

 

23.10.2011. Plod jednog divnog prijateljstva

U mjesecu prosincu 2010.godine učenici i djelatnici PŠ Saborsko, uz pomoć načelnice naše male Općine gospođe Đurđice Špehar, sklopili su jedno divno prijateljstvo vrijedno svakog spomena. To su naši dragi prijatelji iz Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad kod kojih smo bili ugošćeni tog prosinca 2010.godine. Gospoda: Goran Zadražil, Slavko Ferina-Mrva i Mladen Rogošić, tad obećaše školi vrijednu donaciju tehničkih pomagala i lektirnih djela u što su uključili i X. gimnaziju Ivan Supek iz Zagreba.

Obećanje su i ispunili u travnju 2011. godine, članovi HPD “Kapela” Zagreb, dovoze ju u našu školu. Učenici i učiteljice oduševljeni. Sad napokon imamo svoju malu, ali jako vrijednu, knjižnicu i informatičku učionicu.

Ovako izgleda sada učionica u kojoj svi rado boravimo. Još jednom veliko hvala našim donatorima.

Učenici i učiteljice PŠ Saborsko

 

  06.11.2011. NK Plaški pobijedio ekipu Mostanja s 9:1

Danas je odigrana predposljednja utakmica prve županijske lige jesenskog dijela prvenstva između NK Plaški i NK Mostanje u kategoriji “pioniri”. Utakmica je završila s rezultatom 9 : 1 za ekipu Plaškog. Najviše pogodaka na današnjoj utakmici postigao je Ivan Matovina čak 6, inače do sad najbolji strijelac u klubu s 30 postignutih pogodaka, 2 gola  postigao je Dominik Miljanović i 1 gol Dejan Starčević. NK Plaški je trenutno drugi na ljestvici iza NK Rečica.

Prije dvije godine Općine Saborsko i Plaški dogovorile su se da sastave jedan zajednički nogometni klub, te da ga  pomažu svaka prema svojim mogućnostima. Općina Saborsko svojim nogometašima, onima koji žive u Saborskom, osigurava prijevoz na svaku njihovu utakmicu bilo u Plaškom ili u nekom drugom mjestu na području Županije karlovačke. NK Plaški bilježi vrlo dobre rezultate širom Županije i gotovo uvjek se kući vraća s pobjedom i to s velikom gol razlikom kao što je ova današnja. Naravno velike zasluge imaju i treneri; Ivan Matovina (Saborsko) i Anto Tukarić (Plaški) bez kojih zasigurno nebi bilo ovako dobrihrezultata.

 

11.11.2011. Branitelji pononvo postavili spomen ploče braniteljima

Branitelji su ponovno postavili spomen ploče koje su točno prije godinu dana vandali su oskrnavili spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, samo dan uoči obilježavanja 19. obljetnice tragedije Saborskog.

Počinitelji nisu ni do danas otkriveni. Branitelji Saborskog su danas ponovno postavili nove ploče na ista mjesta s kojih su prije godinu dana otrgnute.

U prethodnim člancima smo pisali o vandalizmu iz 1991. kad je agresor razarao naše kuće i ubijao naše mještane, kad su ginuli naši branitelji braneći svoje domove i domovinu. Ovaj čin od prije godinu dana zaprepastio je Saborčane, a posebno obitelji poginulih branitelja. Neznamo tko je to napravio ali prema nekim aktivnostima pojedinaca u to vrijeme, a vezamo za politiku, lako se mogu izvući zaključci i postaviti neke sumnje ali “otom potom”.

 

 

12.11.2011. Svečano obilježena 20. godišnjica tragedije Saborskog, sufinancirano sredstvima Min reg. raz na čelu sa Pankretićem.

Danas je u Saborskom svečano obilježena 20. godišnjica tragedije Saborskog. Svečanosti obilježavanja 20. godišnjice nazočili su mnogi politički dužnosnici, izaslanstva, predstavnici raznih udruga i na kraju djeca osnovnih škola iz Saborskog i Ogulina. Ceremonija polaganja cvijeća i paljenja svijeća počela je kod spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata po izuzetno hladnom i vjetrovitom vremenu. Odavanje počasti stradalima teklo je mirno i dostojanstveno, poredani u dugu kolonu išli su jedni za drugima zastajući na tren pred  “ranjenom golubicom” simbolom stradanja u Domovinskom ratu, klanjajući se žrtvama. Ime po ime svake žrve, godinu rođenja i način stradavanja (poginuo, ubijen, živ zapaljen, strijeljan) čitala je Kata Sertić taj dugi, dugi popis pedeset i jedne žrtve. Minutom tišine još jednom su svi nazočni odali počast nevinim žrtvama. Odrecitirala je Kata i prigodnu pjesmicu  “Sjećanja žive”, koju je sama napisala. Molitvom odriješenja grijeha koju je predmolio biskup dr. Mile Bogović završen je ovaj dio ceremonije.

Uslijedila je sv. misa u crkvi sv. Ivana Nepomuka gdje je misno slavlje u čast svih stradalih predvodio biskup dr. Mile Bogović uz koncelebraciju svećenika iz ogulinskog i slunjskog dekanata. Pjevački zbor mladih iz Oštarija uljepšao je misno slavlje i učinio ga svečanijim. Nakon sv. mise svi su se pješice u koloni uputili prema školi.

Svečanost obilježavanja tragedije nastavljena je komemoracijom u prostorijama škole. Školski hol je bio prepun kao nikad do sada. Komemoracija je počela himnom i minutom tišine, a zatim je načelnica Općine Saborsko pozdravila sve goste i ostale nazočne te ih u svom obraćanju upoznala sa situacijom prije rata u Saborskom. Govoreći o povijesti Saborskog navela je brojke koje ne daju nadu u bolje sutra, naime 1941. godine prema tadašnjem popisu u Saborskom je živjelo 4 160 stanovnika  prije Domovinskog rata 1 600, a danas nas ima svega 500, 60-tih i 70-tih godina školu u Saborskom je pohađalo preko 600 đaka u dvije smjene a danas u četri razreda ima samo 18 učenika.

Kata Sertić je pročitala ratni put saborčanske Satnije počevši od “krvavog Uskrsa” na Plitvicama pa do pada Saborskog 12.11.1991. što je težak udarac Saborskom i njegovom stanovništvu, najteži nakon Drugog svjetskog rata uzimajući u obzir i tešku ekonomsku situaciju u prijašnjem režimu koja je bila razlog iseljavanju stanovništva širom Hrvatske i svijeta. Pozorno saslušavši ove riječi i činjenice uvelike poznate mnogima nazočnima skupu su se obratili:  Biskup Gospićko-senjski dr. Mile Bogović, državni tajnik u MORH-u Željko Goršić, u ime MUP-a izaslanik ministra Tomislava Karamarka Željko Janić, Ivan Vučić župan Županije karlovačke, u ime Općine Cazin Haris Ćoralić.

Na kraju komemoracije u ime Općine Saborsko načelnica Đurđica Špehar je podjelila Zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama.

Komemoracija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, na čijem čelu je Božidar Pankretić (HSS)

 

Najveći dio projekata koje je realizirala Općina Saborsko su sufinancirani uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva na čijem je čelu ministar Božidar Pankretić potpredsjednik Vlade RH i potpredsjednik HSS-a, Općina Saborsko se zahvaljuje na dobroj suradnji.

 

Ovdje smo pokazali samo jedan dio aktivnosti koje su se provodile ovih dvije  i pol godine, veliki

je broj i onih “papirnatih” koje se ne vide, a na sjednicama općinskog vijeća su donešene i

usvojene sve potrebne odluke koje su propisane zakonom i bez kojih općina ne može

pravilno funkcionirati.

1,305 pogleda