Završna svečanost projekta “Jačanje kapaciteta za upravljanje područjima od izuzetne prirodne vrijednosti”

Održana završna svečanost projekta «Jačanje kapaciteta za upravljanje područjima od izuzetne prirodne vrijednosti»  u petak, 16.12.2011. godine u prostorijama „Eko info centra“ u Plaškom sa početkom u 10.00 sati. Skromnoj svečanosti prethodila je darovna izložba unikatnih rukotvorina nastalih tijekom odvijanja projekta kojoj je za cilj bio izraditi suvenir autentičan i dopadljiv. Izrađeno je na desetke različitih proizvoda u nekoliko tehnika zasnovanih na vuni, drvetu i drugim materijalima. Izložba je jednim dijelom bila i prodajna, gdje su svoje radove izložili i ponudili na prodaju suradnici udruge KZMD: pčelarski proizvodi obitelji Vezmar, mliječne prerađevine obitelji Ćalina, te zlatovez radionice Anić. Na izložbi i svečanosti nazočili su kreativci, dakle proizvođači rukotvorina, s prijateljima i članovima obitelji. Cijelo događanje svojim sudjelovanjem počastili su načelnik općine Plaški Ivan Šego, te načelnica susjedne općine Saborsko Đurđica Špehar.

Zanimljivo je dodati da je gđa. Đurđica aktivno sudjelovala na nekoliko radionica i tribina tijekom provođenja projekta. Ugodno iznenađenje i vrlo dragi gosti bili su pridošli zaposlenici UNHCR iz Zagreba i Siska. Ova organizacija je pomogla dovršetak ovoga projekta s 10000kn, a u prijašnjem projektu u cijelosti pomogli otvaranje EKO-info centra.

 

 

 

 

 

 

U svečanom dijelu predsjednica udruge i voditeljica projekta, Zorka Jovetić predstavila je partnere, glavne etape i ciljeve projekta. Kao rezultat projekta ostala je detaljno izrađena studija koja bi koristila ovom području u dva pravca: zaštita gornjeg toka rijeke Dretulje njenim kontinuiranim održavanjem i time prikupljanjem bio-mase koja bi onda služila za loženje peći za centralno grijanje koja bi bila dostatna za zagrijavanje užeg centra Plaškog. Realizacija će čekati neka bolja vremena. Direktna korist je pokretanje i animiranje nezaposlenih, uglavnom ženske populacije, na osmišljavanju turističke ponude i izradi adekvatnog i prepoznatljivog suvenira.

Nazočnima se  se ispred UNHCR obratili gđa. Kristina Benić – Belavić i voditelj te misije g. Mario Pavlović. Istaknuli su veliko zadovoljstvo viđenim i onim što su čuli. O ovoj svojoj “investiciji” rekli su da je ona neuobičajena i nije tipičan primjer korištenja sredstava UNHCR, ali da sada više ne misle tako nakon što su vidjeli direktne učinke korištenja tih sredstava u zahvaćanju i mobilizaranju ljudi i zajednice na unaprijeđenju života na ovom području.

Plaški ne vidim prvi puta, istaknuo je g. Pavlović. Značajno za ovu zajednicu je da su od samih početaka tražili i gradili puteve tolerancije i suživota. Ova sredina je, po pitanju suživota, među najboljima u Hrvatskoj. isto je pokazano provođenjem ovoga projekta.

 

Partneri na projektu su NVO «Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo» iz Bosne i Hercegovine, Park prirode «Logarska dolina» iz Slovenije, Ekološka udruga «Kako je zelena moja dolina» Plaški iz Hrvatske i FORS Montenegro-Fondacija za razvoj sjeverne Crne Gore. U planu su još neke zajedničke aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

791 pogleda