Izjava načelnice Općine Saborsko povodom pisanja nekih medija

Povodom učestalih pitanja i pisanja raznih medija; gospodarskog tjednika Forum, Jutarnjeg lista i ostalih koji su neprovjerene informacije prenijeli, a odnose se na sredstva koje općine i gradovi koriste za plaće na osnovi analize proračuna iz 2009. godine. Pa tako navode da Općina Saborsko troši 2 400 000 kn na plaće svojih djelatnika. Po tome ispada da se za svakog zaposlenika, na plaću, potroši preko pola milijuna kuna godišnje, što je apsolutno netočno.

Objavljivanje takvih podataka u javnosti stvara krivu percepciju zbog čega se aktualiziraju pitanja o opravdanosti postojanja naše Općine. Ovakvo neprovjereno i namjerno  objavljivanje krivih podataka od dotičnih koji kad dođu u Saborsko prođu slikati i pišu o ruševnom vigvamu, a ne o tužnoj 20. godišnjici stradavanja Saborskog i nije nikakvo čudo. Otvoreni smo za javnost i trudimo se nasljeđeno stanje popraviti barem malo na bolje i svojim građanima biti servis a ne neki novi indijanci, sljedom navedenoga ovim putem dajem točne podatke građanima.

Općina Saborsko je skoro prepolovila svoj broj zaposlenih u ove dvije i pol godine, isto tako smanjila svoje rashode za pola, također je plaće zaposlenika smanjila, uključila se je u korištenje nacionalnih projekata, kao i pisanje projekata za EU fondove sama, zapošljavamo svake godine korisnike HZZa putem Javnih radova i njihovo zapošljavanje sufinanciramo iz skromnog proračuna općine sa 25 ili 15%, kako nemamo više nezaposlenih duže od 3godine radno sposobnih. Od ove godine nemamo više zaposlenika na bolovanju, a primamo na praksu i učenike srednjih škola za određena zanimanja. Sve natječaje objavljujemo javno i informacije svakodnevno, da bi svi naši stanovnici bili sa svime i na vrijeme upoznati. Imamo i nekoliko neriješenih sudskih sporova, čiji skorašnji završetak očekujemo nakon čega ćemo dotične prazne poslovne prostore zgrade općine staviti u najam i u funkciju. Proračun općine nam je realan i gotovo u cjelosti ostvariv, nije napuhivan, i mi imamo mnogo planova i želja ali trošimo u skladu sa svojim mogućnostima, jako skromno i racionalno, pa stoga ovakve krive informacije ne služe nikom na dobro, u ovim teškim recesijskim vremenima. Ne znam dali iko sa ovakvim malim proračunskim sredstvima uspijeva održavati tako veliku i dotrajalu infrastruktru sa tako malo stanovnika i vlastitih prihoda. Naša općina se gradi od svog osnivanja, doslovno iz temelja, jer je porušena ne svojom krivnjom, raseljena ne svojom krivicom, dok su kod nas se obnavljale kuće drugi su obnavljali vodovode, rasvijetu itd. Općina smo koja prima Državnu i Županijsku pomoć, kao i mnoge druge u našoj okolici u jednakom iznosu, a dok drugima ostaje vlastitih sredstava za razvoj sporta, lova itd. mi se trudimo održavati u funkciji osnovnu infrastrukturu, kao i pomoći stanovnicima jer želimo ovdje dostojno živjeti i stanovnicima pružiti mogućnost zapošljavanja u našoj općini i bližoj okolici. Želimo iste mogućnosti kao što imaju i drugi građani jer nam to pravo pripada, bez obzira gdje živjeli. Iznošenje netočnih podataka koristi samo onima koji bi htjeli da se radi kao prije, a kako su građani odlučili na Lokalnim izborima da žele promjene, u skladu sa tim ćemo se i u buduće ponašati.

 

PRORAČUN   OPĆINE

SABORSKO

                 2009

         2.481.835,00

   2010

   2.631.404,00

       2011

2.199.069,00

   PLAĆE ZAPOSLENIH

571.871,00

       726.316,00 398.385,00

   POSTOTAK ZA PLAĆE

23 %

           27,6 %      18,1 %
BROJ ZAPOSLENIH 12(2 NA TERET HZZO) 9(1 NA TERET HZZO), 7(1 NA TERET HZZO,2,5 NA 4h)
JAVNI RADOVI BROJ

             14              1
PLAĆE JAVNIH RADOVA

     307.146,00      16.834,00
POSTOTAK ZA JAVNE RADOVE

           11,5 %          0,75%

   PLAĆE BEZ JAVNIH RADOVA

571.871,00 419,170,00 381.551,00

 

 Načelnica Općine Saborsko, Đurđica Špehar

765 pogleda