Hodočašće pješice Majci Božjoj od Krasna

13.08.2010. u 5,30 krenulo je hodočašćenje pješice dvadesetčetvero Saborčana Gospi od Krasna, svatko za sebe i sa svojim razlogom za hodočašće, a svi zajedno da pokažemo da u Saborskom živi vjera.

Prvi kilometri protekli su u veselom i opuštenom tonu da bi se nakon petnaestak kilometara pojavili prvi problemi uglavnom zbog nove i nerazgažene obuće, ipak uz nekoliko kratkih pauza prešli smo prvi dio puta do sela Dabar.

Uz put smo se poklonili poginulima, koji su u Domovinskom ratu stradali, a na tim mjestima su im podignuta spomen obilježja.

 

U selu Dabar smo ručali ono što smo ponijeli sa sobom, ovdje nas je sustigla načelnica općine sa toplom kavom i osvježavajućim napitcima. Nakon što smo se okrijepili, a jedna od hodočasnica nas je napustila zbog iscrpljenosti i grčeva od naporna puta, nastavili smo lagano do Otočca u koji smo pristizali između 18,30 i 19,30 sati. Iscrpljeni, ali zadovoljni što smo uspjeli svladati put od 45 kilometara uglavnom cestom, jer nismo smjeli kratiti put zbog mnogobrojnih minskih polja, odmor smo potražili na unaprijed dogovorenom mjestu u ribarskom restoranu na obali rijeke Gacke gdje smo uz obilnu večeru koju nam je priredilo osoblje restorana “Ribič” zanoćili u natkrivenom prostoru u vrećama za spavanje.

 

 

14.08 u jutro nakon higijene i nekoliko ispijenih kava krenuli smo na drugu kraću dionicu (22 km), ali zato naporniju, jer je uglavnom cijela dionica uspon prema svetištu. Nakon nekoliko sati napornog puta puni pozitivnih osjećaja sa veseljem smo ušli u svetište gdje smo se pomolili i zahvalili majci Božjoj, jer smo uspješno izvršili zavjet koji smo svako ponaosob dali sami sebi. Nakon što smo se javili župniku župe Gospe od Krasna povukli smo se na unaprijed pripremljeni kamp gdje smo zanoćili.

15. u jutro oko 5,30 sati spustila se obilna kiša iz titanj gromova sa Velebita koji su nas probudili i natjerali da postanemo aktivniji nego smo planirali. Poslije ljetnog pljuska granulo je sunce koje je uljepšalo sveto kolovoško jutro. U 11,00 sati počela je procesija u kojoj smo učestvovali pjevajući svete pjesme i moleći se, iza procesije prisustvovali smo svetoj misi koju je predvodio riječki nadbiskup i metropolita Ivan Devčić sa biskupom gospićko-senjskim Milom Bogovićem kao i brojni svećenici naše biskupije, a potom smo se hodočasnici pješaci fotografirali sa našim biskupom Milom Bogovićem i nadbiskupom Ivanom Devćićem.

Ovom prilikom hodočasnici pješaci se zahvaljuju općini Saborsko koja im je poklonila 50 majica sa logom naše župe koje smo prodavali dobrim ljudima (44 komada) po 50,00 kn, te smo tako priskrbili za večeru u restoranu “Ribič” koja je iznosila 1250,00 kn i ručak na Krasnu koji je iznosio 1200,00 kn. Pposebno smo zahvalni nekolicini donatora koji su nam dali po 100 i 200 kuna te smo i tako skupili 500 kn. I još imam potrebu da se takvalim načelnici općine koja je organizirala logistiku, te nam je osobno dostavila ručak u nedjelju nakon mise.

Uz želju da se vidimo 13.08.2011. i da nam bude jednako dobro na hodočašću kao i ove godine, pozdrav svim ljudima dobre volje.

ORGANIZACIJSKI ODBOR dvadesetčetvero Saborčana

 

Foto: Nikola Hodak

 

 

798 pogleda