25. godišnjica obilježavanja pada Saborskog

Svečano obilježavanje 25. obljetnice sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog dana 12. studenog 2016.g. započelo je komemoracijom za stradale mještane kod spomen obilježja mjesta masovne grobnice. Čitanjem imena poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast svim stradalima.
Nakon molitve odrješenja, služena je Sveta misa zadušnica u crkvi Sv. Ivana Nepomuka.

U sklopu obilježavanja otvorena je Spomen soba u znak sjećanja na stradanje i pogibelj mještana Saborskog u prostorijama Područne škole Saborsko.
Brojnim gostima su se obratili načelnik Općine Saborsko g. Marko Bićanić, župan Karlovačke županije g. Ivan Vučić te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministar hrvatskih branitelja g. Tomo Medved.
Voditeljica projekta „Saborsko da se ne zaboravi“ i predsjednica Udruge „Ženska akcija Saborsko“ gđa. Kata Sertić također se kratko obratila gostima, nakon čega je prikazana video projekcija o događajima u Saborskom u Domovinskom ratu izrađena u suradnji sa HVIDR-om Saborsko.

Spomen sobu otvorila je gđa. Kate Matovina, majka dvojice poginulih hrvatskih branitelja Petra i Jose Matovina.

Kao što smo već spomenuli ovom važnom događaju je bio nazočan izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović i ministar hrvatskih branitelja, predstavnici Karlovačke županije i županijske skupštine, predstavnici Policijske uprave Karlovačke, general Mladen Markač, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata doc.dr.sc. Ante Nazor, izaslanstva mnogobrojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici susjednih gradova i općina Karlovačke i Ličko-senjske županije i mnogih drugih institucija.

 

Općina Saborsko se zahvaljuje svima koji su sudjelovali i time pokazali svoje poštovanje prema žrtvi Saborskog u Domovinskom ratu.

Općina Saborsko se ujedno zahvaljuje  i svim medijima koji su došli popratiti ovaj događaj.

http://daniponosa.hrt.hr/dani-ponosa/210/25-obljetnica-pada-saborskog <-> video prilog iz dnevnika na dan 12.11.2016.

 

1,095 pogleda