Obavijest o osnivanju pčelarske udruge

pceleNa inicijativu grupe pčelara s područja općine Saborsko, dana 30. listopada (nedjelja) 2016. godine, u prostorijama Područne škole Saborsko, održana je Osnivačka skupština Pčelarske udruge“ Medun“ Saborsko.

Na osnivačkoj Skupštini su bili prisutni osnivači Pčelarske udruge: Milan Kovačić, Željko Dumenčić, Petar Špehar, Marko Štefanac, Krizmanić Luka, Vlado Bićanić, Sanja Špehar, Slavko Bićanić, Martin Kovačić i Željko Vuković.

Na skupštini je bio prisutan i načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić koji je dao punu podršku novoosnovanoj udruzi i izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja takve inicijative.

U izbornom dijelu skupštine izabrano je rukovodstvo udruge.
Za predsjednika Pčelarske udruge «Medun“ Saborsko jednoglasno je izabran Milan Kovačić, a za dopredsjednika Željko Dumenčić.

Dužnost tajnika udruge obnašati će Sanja Špehar.
U Upravni odbor su izabrani: Milan Kovačić, Željko Dumenčić, Sanja Špehar, Marko Štefanac i Vlado Bićanić.
U Nadzorni odbor su izabrani: Luka Krizmanić, Martin Kovačić i Petar Špehar.
Imenovan je i Sud časti: Slavko Bićanić, Joso Štefanac i Boris Buratović.
Za likvidatora je izabran Milan Kovačić.
Udruga se osniva u cilju promicanja, razvitka i unapređenja pčelarstva, očuvanja prirodnog okoliša i bioraznolikosti, čiji je pčela sastavni dio, promicanja kvalitetne proizvodnje, redovite potrošnje pčelinjih proizvoda, te stalnog okupljanja mještana i mladeži radi poticanja uzgoja pčela.

Novoosnovana pčelarska udruga će se zalagati za organizirano povećanje educiranih pčelara, te povećanje broja košnica kod pčelara ,učestvovanje pčelara na sajmovima,kao i organiziranje sajmova,sudjelovanje pčelara u turističkoj ponudi općine Saborsko, provođenje dobre pčelarske prakse te ustrojstvo i evidentiranje katastara pčelinjih paša kako bi sami pčelari upravljali pčelinjom pašom na svome području.

Područje Općine Saborsko je područje ekološki zdrave priroda, pruža dobre uslove za razvoj pčelarstva, što je i ujedno i šansa za mlade koji se žele baviti proizvodnjom meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Kako se Općina Saborsko se nalazi na rubnom području Nacionalnog parka“Plitvička jezera“, u blizini ne postoji ni jedan zagađivač koji bi mogao ugroziti čistoću prirode i tako utjecati na kvalitetu meda.
Ujedno Općina posjeduje raznovrsnost flore na terenu, što također uvelike doprinosi kvaliteti meda i pčelinjih proizvoda.

1,076 pogleda