Proslavljen Dan općine Saborsko i naš zaštitnik sveti Ivan Nepomuk

Jučer, 16. svibnja 2018. godine obilježili smo Dan općine i tradicionalni blagdan zaštitnika župe Saborsko, svetog Ivana Nepomuka. Svečanost je započela odavanjem počasti hrvatskim braniteljima kojima smo najzahvalniji što se danas ovdje okupljamo u miru i slobodi.

Uslijedila je sveta misa koju je predvodio naš župnik fra. Draženko Tomić uz koncelebraciju fra. Svetozara Kraljevića iz Zagreba, slunjskog župnika Mile Pecića te cetingradskog župnika Marijana Ožure. Uz nadahnute riječi misnika, okupljeni Saborčani i njihovi prijatelji još jednom su se prisjetili žrtava koje je ovaj kraj podnio za slobodu Lijepe Naše kao i primjera svetosti iz života Ivana Nepomuka.

Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana sjednica u Područnoj školi Saborsko. Uz načelnika Marka Bićanića te njegove suradnike, nazočni su bili zamjenica karlovačkog župana Vesna Hajsan – Dolinar, gradonačelnik Slunja Jure Katić, načelnik Općine Plaški Pero Damjanović, načelnica Općine Cetingrad Marina Kalić kao i predstavnici općina Rakovica, Plitvička Jezera i Brinje. Skup su uveličali i izaslanici Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatskih šuma te ostalih javnih ustanova.

Načelnik Bićanić je pozdravio sve prisutne te im zahvalio na dolasku. Iznio je sažetak radova i realiziranih projekata u proteklom razdoblju kao i planove za nadolazeće. Naš kraj ima brojne mogućnosti gospodarskog razvoja, a na nama je da ih prepoznamo i realiziramo. Zaslužni mještani su nakon pozdravne riječi dobili nagrade i priznanja. Priznanja su dobili Obrt za proizvodnju etno-šindre u Kuselju, Ugostiteljsko trgovački obrt Alan i Udruga Ženska akcija Saborsko.

Obiteljski pogon za proizvodnju etno-šindre na Kuselju pokrenuo je pok. Joso Krizmanić na temeljima stoljetne tradicije ovoga kraja. Proizvodnja drvene šindre uvrštena je i u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te u popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske pod rednim brojem 4058.

Po okončanju službenog dijela svečanosti uslijedila je zakuska za sve prisutne, druženje i razgovor.

Dan općine i blagdan svetog Ivana Nepomuka svake godine okupi veliki broj Saborčana i naših prijatelja te nas podsjeti na naše korijene i povijest. Naša prošlost je bremenita, trebamo je se prisjećati i poštovati ju, no jedino na što možemo utjecati je naša budućnost. Za tu budućnost i budućnost naših najmlađih moramo predano raditi te razvijati naše gospodarske potencijale istodobno čuvajući naše kulturno-povijesno blago te narodni identitet.

1,420 pogleda