Poziv na 2. pohod planinarske staze – 31. kolovoza 2019.

Općina Saborsko i Udruga rekreativaca, planinara i izletnika (URPI) Mala Kapela

31. kolovoza 2019. subota, na drugi (2.) pohod planinarske staze –
obilaznice: IZVOR VODA u Općini Saborsko


Poštovane planinarke i planinari, ljubitelji prirode i ljepota Lijepe naše, rekreativci i izletnici,

Pozivamo vas na druženje uz 2. pohod planinarskim putem IZVOR VODA pod pokroviteljstvom Općine Saborsko.
Ova staza je prošlog ljeta uređena i markirana te svečano otvorena uz prvi pohod 25. kolovoza 2018.

Put prolazi planinskim pašnjacima, borovim šumama i obilazi nekoliko manjih i većih izvora pitke vode, svi tako dragi i simpatični. Među njima su dva snažna vrela: Veliko i Malo vrelo, koji tvore rijeku Jesenicu (Zelenka je ime koji koriste mještani), kršku rijeku ponornicu iz koje nastaje Slunjčica.
Staza prolazi i pokraj nekoliko povijesnih znamenitosti, spomenika, u mjestu Saborsko. Spomenici iz Domovinskog rata Ranjena golubica i spomen obilježje poginulima na Bukovači, zatim spomenik kulture crkvica Rođenja BDM uz mjesno groblje. Cijela kružna staza ili obilaznica ima oko 14 km, i nije previše zahtjevna. Možemo je klasificirati kao laka, uz dva strmija uspona, tako da je potrebna prosječna kondiciona sprema.

Potrebna je osnovna planinarska oprema: cipele, štapovi i sl., a ovaj puta ne morate nositi veće količine vode, tek manju bocu, jer uz put obilazimo šest izvora i svi su s pitkom vodom.
Staza je kružnog tipa i može se preći laganim tempom za 5-6 sati, uz odmor, da sjednete i uživate sa svih pet čula: slušanjem žuborenja vode, mirisu borove šume, kušanju vode, dodiru lahora i pogleda na sklad prirodne ljepote.

Satnica bi okvirno ovako izgledala:
1. Od 9 do 10 sati okupljanje, prijave sudionika, društava i pojedinaca kod župne crkve Sv. Ivana Nepomuka.
2. U 10 sati bi počeli skromnim programom otvaranja pohoda: odavanje počasti poginulim braniteljima i civilima kod spomenika „Ranjena golubica” uz paljenje svijeće od strane organizatora, te pozdrav organizatora i načelnika općine g. Marka B., i drugih koji to žele.
3. 10.30 sati – početak pohoda. Prema kapelici Rođenja BDM, spomeniku kulture, zatim Križevac na Alanu (748mnv), a onda spuštanje prema izvorima: manjemu Kuk i Veliko vrelo rijeke Jesenice ili Zelenke (narodni naziv), gdje su i kraća zadržavanja.
4. Duži odmor kod Lovačke kuće na rijeci Jesenici.
5. Odlazak do Malog vrela Jesenice i obližnje pećine „Lice Isusovo” (u oba pravca 15min.).
6. Povratak na stazu prema Bukovači. Putem su tri „vrilca”: Vejnovac, Mandino i Vrilce najizdašnije i najzanimljivije.
7. Spomen obilježje poginulim mještanima u Domovinskom ratu na izlazu iz Bukovače.
8. Između 17 i 18 sati povratak na polaznu točku, središte Saborskog u prostorije Područne osnovne škole na nastavak druženja.

Za hranu u školi planiramo grah za koji vas molimo skromni prilog. Općina je obećala osigurati neke svirače i glazbenike. O tom, potom.
Dolazak u Saborsko iz pravca Zagreba najbolje je planirati autoputom do izlaza Ogulin, a onda lijevo prema Josipdolu, slijediti putokaz za Plitvice proći kroz Plaški i nastaviti prema Saborskom. Ukupno 50-tak km od naplatnih kućica do Saborskog. Može se doći i iz pravca Plitvica, putokazi su ažurni.
Ovim putem je malo nepraktično doći jer je uža cesta i brojni su zavoji u trajanju oko 7-8km, ali turisti je koriste redovito, njima se ne žuri.

Crkvu u Saborskom nemoguće je „fulati” zbog velikog metalnog križa na zdanju crkve građene u nordijskom stilu .

Prijave s brojem sudionika i pitanjima obratiti se na mail anusic@gmail.com ili telefon 098 43 42 93.
Može i na facebook grupi URPI Mala Kapela (normalni čudaci).

662 pogleda