Karlovačka županija osigurala 16 000 maski za sve učenike i djelatnike u školskom sustavu kojima je osnivač

Karlovačka županija je kao osnivač osnovnih i srednjih škola na području Županije održala sastanak sa ravnateljima, na kojemu su iznesene upute vezane uz organizaciju početka nastave 7. rujna.

Prethodno je Karlovačka županija održala sastanak sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije, kao i sa načelnicima ostalih lokalnih stožera kako bi se procijenila epidemiološka situacija te donijele upute za sigurnost svih učenika i djelatnika.

U ime Karlovačke županije sastanak je vodila zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar, uz prisustvo voditeljice Službe za epidemiologiju ZZJZ Karlovačke županije Biserke Hranilović te djelatnica UO za školstvo Karlovačke županije, a sve u cilju što bolje pripreme za funkcioniranje sustava školstva u izvanrednim okolnostima.

Kako je istaknula zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar, Karlovačka županije je u proračunu osigurala oko 120 000 kuna za nabavu platnenih maski za sve učenike i zaposlenike u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač, a za tu priliku nabavljeno je oko 16 000 maski.

Sukladno povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Karlovačkoj županiji, prijedlog Županije kao osnivača je da svi učenici osnovnih i srednjih škola započnu nastavu fizički u školama. Pritom se moraju strogo pridržavati Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno ako se pojavi žarište u određenoj sredini, neće se zatvarati sve škole već će se po preporuci Stožera CZ KŽ, uz suglasnost osnivača, donositi odluke i mjere pojedinačno za svako područje.

Voditeljica službe za epidemiologiju Biserka Hranilovć ponovila je jasne upute HZZJ u kojima između ostaloga stoji da u školu ne ide onaj koji ima simptome ili saznanja da je zaražen, obavezna dezinfekcija ruku, nošenje maski kako je propisano, osiguravanje potrebnog razmaka , mjerenje temperature prije dolaska u školu i slično.

U konstruktivnom razgovoru sa ravnateljima osnovnih i srednjih škola raspravljalo se i o odlascima na maturalna putovanja, osiguranju prehrane u školama, nastavi u prirodi itd. Donesen je zaključak da za sve odluke koje izlaze iz okvira škola se prvo uputi dopis Stožeru CZ KŽ kao i Županiji kao osnivaču, a onda će se zajednički donijeti odluka koja je u najboljem interesu prije svega djece, a onda i svih ostalih.

Primjerice, što se tiče maturalnih putovanja, stav je epidemiologa da bi se ona svakako trebala odgoditi. One škole koje unutar svojim prostora imaju kantine moraju se pridržavati epidemioloških mjera. Kao primjer dobre prakse možemo istaknuti Gimnaziju Karlovac koja će organizirati da učenici naruče hranu u kantini, a ona im se dostavi u razrede, čime će spriječiti grupiranje učenika dok čekaju hranu.

Što se tiče dvosmjenskog rada, stav je da se nastava pokuša ipak održati u jednoj smjeni. Međutim, ukoliko su iscrpljene sve druge mogućnosti, može se razmišljati o smjenama, ali uz prethodnu suglasnost nadležnog ministarstva.

Za kraj sastanka još jednom je upućen apel svim roditeljima, djelatnicima u školstvu, ali i učenicima da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera kako bi i dalje bili županija sa izrazito povoljnom epidemiološkom situacijom. O svim dodatnim mjerama, odnosno ukoliko dođe do nekih izmjena pravovremeno ćemo obavijestiti.

Sadržaj preuzet s internet stranice Karlovačke županije.

541 pogleda