Tužna obljetnica stradavanja obilježena u Saborskom

Dvanaestog studenog 1991. godine cijela je Hrvatska znala za Saborsko. Prije 29 godina počinjen je strašan zločin, a Saborsko je postalo jedno od najvećih stratišta u Domovinskom ratu.

Obljetnica pada Saborskog i ove je godine obilježena procesijom i polaganjem vijenaca na spomeniku žrtvama Domovinskog rata.

Ondje su se okupljenima obratili načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, županica Martina Furdek Hajdin te izaslanik Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda državni tajnik Ministarstva Stjepan Sučić. Nakon prigodne molitve i blagoslova, održana je Sveta misa za žrtve Saborskog i sve stradale u Domovinskom ratu, u crkvi Svetog Ivana Nepomuka.

U Saborskom je srušena svaka kuća, škola, crkva, društveni dom, odnosno mjesto je sravnjeno sa zemljom. Čak 51 Saborčan poginuo je ili ubijen tijekom Domovinskog rata. Prvi napadi na Sabrosko počeli su još u kolovozu 1991. godine, branitelji su više od tri mjeseca odolijevali napadima agresora, no 12. studenog pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni uz znatne gubitke napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom.

Na ognjišta su se vratili tek nakon Oluje te obnovili čitavo mjesto i na taj način pokazali svoju nepokolebljivost i hrabrost.

793 pogleda