pesticidi

IZOBRAZBA O ODRŽIVOJ UPORABI PESTICIDA – besplatnom izobrazbom do iskaznice za kupovinu sredstava za zaštitu bilja

Stupanjem na snagu Zakona o održivoj uporabi pesticida („Narodne novine“, br. 46/22.)  Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede ovlašteno je kao stručno tijelo za provedbu izobrazbe o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

Prema navedenom Zakonu svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici sredstava za zaštitu bilja moraju imati zadovoljavajuće znanje o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

Znanja se stječu izobrazbom koju ispred nadležne Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede provodi 148 ovlaštenih predavača u svim županijama Republike Hrvatske.

Navedena izobrazba za profesionalne korisnike sredstava za zaštitu bilja provodi se putem Mjere1 Ruralnog razvoja te je za polaznike besplatna. Edukaciju mogu pohađati i oni koji nemaju OPG (SOPG).

Izobrazba se provodi kroz dva modula: osnovni (četverodnevni tečajevi, prema 25-satnom programu – korisnici koji prvi puta idu na izobrazbu) i dopunski (7- satni program- korisnici kojima je isteklo 5 godina od osnovne izobrazbe).

Polaznici izobrazbe moraju biti punoljetni, imati završenu najmanje osnovnu školu, te imati važeću e-mail adresu. Prilikom prijave na osnovnu izobrazbu prilaže se neki dokaz da je završena osnovna škola (svjedodžba, diploma..)

Prijava na izobrazbu (osnovnu ili dopunsku) za ogulinsko područje provodi se kod savjetnika Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede, Ispostave Ogulin, B. Frankopana 13, Ogulin (žuta zgrada do zgrade grada, ulaz sa dvorišne strane). Izobrazba se na navedenoj lokaciji i održava.

Sve informacije o održavanju izobrazbi možete dobiti i kontaktirajući savjetnike:

dr.sc. Mirna Ceranić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja;

mob: 091/4882 759; e-mail: mirna.ceranic@mps.hr

Srećko Kostelić, dipl.ing.agr., viši stručni savjetnik za hortikulturu;

mob: 091/4882 865; e-mail: srecko.kostelic@mps.hr

1,158 pogleda