NEKA SE NIKAD NE ZABORAVI POKOLJ HRVATSKOG STANOVNIŠTVA SABORSKOG

Prije 32 godine Saborsko je sravnjeno sa zemljom. Svi stanovnici koji nisu uspjeli pobjeći, ubijeni su.

Saborsko se odupiralo neprijateljskim napadima još od kolovoza 1991. godine, kao i ostala mjesta na liniji bojišnice na ovim prostorima, no početkom studenog 1991. godine napadi postaju sve žešći i postaje jasno da se slabo opremljeni branitelji neće moći dugo odupirati napadima puno nadmoćnijeg neprijatelja.

U Saborskom je srušena svaka kuća, škola, crkva, društveni dom, odnosno mjesto je sravnjeno sa zemljom. Čak 52-oje Saborčana poginulo je ili ubijeno tijekom Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Saborsko Joso Sabljak, ujedno i sudionik ratnih zbivanja, dodaje da se svake godine na ovaj dan emocije vrate i teško je sjetiti se tih dana i žrtava, ljudi koji su ubijeni samo zato što su bili Hrvati.

Svi vi koji se ovdje okupljate govori nam da pijetet prema žrtvama imamo i da imamo svoj praznik, 12. studeni, dan kada je Saborsko potpuno uništeno, a i ova slomljena golubica nad masovnom grobnicom spomen je na ono što se ovdje dogodilo, poručio je načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić.

Ove godine se obilježavanju tužne obljetnice u Saborskom uz brojne predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, jedinica lokalne i regionalne samouprave, pridružio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Iako se nije obratio mještanima, zapalio je svijeću i položio vijenac u spomen na nevine civile i hrvatske branitelje čija će imena zauvijek pamtiti u ovom malom mjestu koje je kroz svoju prošlost podnijelo veliku žrtvu za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

210 pogleda