Jama Balinka

Ulaz u jamu Balinku nalazi se na 737 metra nadmorske visine, u srcu gore Pištenik u planinskom lancu Mala Kapela. Najlakši pristup do jame je s ceste Plaški – Lička Jesenica – Saborsko iz sela Blata, odnosno zaseoka Ogrizovići. Na ličkoj pruzi Zagreb – Split, selo Blata je najbliža željeznička stanica.

Istraživanja jame Balinke počela su 1954. godine kada je zabilježen prvi pokušaj spuštanja u jamu dvojice speleologa PDS “Velebit” iz Zagreba. Jedan od njih uspio se spustiti oko 50 metara, a prvi nacrt jame izradio je do ruba vidljivog dijela na oko 150 metara dubine. Naredni speleološki pohod u jamu izveden je 1961. godine. Ekipa Speleološkog društva Hrvatske dosegla je dubinu od 180 metara.

Speleolozi iz Hrvatske i Walesa 1964. godine obavili su zajedničko spuštanje u jamu, uz korištenje tada najsuvremenije speleološke opreme. Upotrijebili su i kabinu za zaštitu od pada kamenja s okolnih stijena. No, kretanje s kabinom bilo je ograničeno i otežano zbog izbočina u jami. Pri ovome pokušaju izmjerena je dubina od 218 metara.

Ista ekipa nastavila je s istraživanjem 1966. godine, kada se uspjelo doći do dna jame na (krivo izmjerenoj!) dubini od 328 metra. Speleolozi su tada pronašli posmrtne ostatke četvorice partizana koje su 1942. godine u jamu bacili četnici. O ovome istraživanju napravljen je filmski zapis, a Clive Jones i Zlatko Pepeonik objavili su o njemu i knjigu “The Balinka Pit Expedition 1964-1966”.

Pri spuštanju hrvatskih speleologa 1980. i 1991. godine napravljena je točna izmjera dubine jame, koja iznosi 283 metra. Jama nije do kraja ispitana jer postoje prolazi u koje se nije ulazilo. Stoga postoji mogućnost da jama ima i veću dubinu od izmjerene.

Rječica Lička Jesenica ponire na južnim padinama Pištenika, u polju ispod zaseoka Potpolje. Bojenjem vode na glavnom ponoru utvrđena je podzemna veza s vrelom Mrežnice koje se nalazi južno od Slunja. Postojanje jame Balinke dovodi se u vezu i s podzemnim protokom vode iz periodičnog jezera Blata. Postoji i pretpostavka da se u unutrašnjosti gore Pištenik na položaju jame sastaju vode jezera Blata i rječice Jesenice.

Općina Saborsko namjerava urediti zarasle prilazne putove do jame Balinke i istaknuti je kao značajno turističko odredište.