Općina Saborsko nalazi se u središnjem dijelu Hrvatske, u gorsko-planinskom području Male kapele. Istoimeno glavno naselje pruža se u dugačkoj slikovitoj dolini i jedno je od najdužih sela u Hrvatskoj. Smješteno je na nadmorskoj visini od 630 do 900 metara. Četvrtina općine pripada Nacionalnom parku Plitvička jezera, no i ostatak obiluje prirodnim ljepotama i znamenitostima.

Saborsko se u pisanim izvorima prvi puta spominje pod imenom Zaborsko 1486. godine, kao jedno od naselja koje je 1449. u posjed dobio hrvatski ban Stjepan Frankopan II Ozaljski. Tada je u naselju, koje je pripadalo Modruškoj županiji, a kratko i istoimenoj biskupiji, bio frankopanski utvrđeni grad te katolička crkva. Bilo je to i vrijeme prvih turskih pustošenja u ovome dijelu Hrvatske te iseljavanja stanovništva.

Stanje životne nesigurnosti, tijekom kojega je Saborsko bilo uključeno u sustav obrane Vojne krajine, potrajalo je sve do kraja 17. stoljeća. Tada je iznova značajnije naseljeno Hrvatima iz Like i Gorskog kotara. Na temeljima srušene srednjovjekovne crkve podigli su 1726. godine novu župnu crkvu posvećenu svetom Ivanu Nepomuku. Nova veća istoimena župna crkva sagrađena je 1864. godine.

Stanovnici Saborskog stradali su u 2. svjetskom ratu, a posebice tijekom Domovinskog rata kada je život izgubio 51 civil i hrvatski branitelj. Nakon rata naselje se ustrajno obnavlja, vraćaju se njegovi žitelji, pokreće se gospodarstvo. Uz šumarstvo, koje je nekoć bilo vodeća privredna grana, razvija se stočarstvo, poljodjelstvo, proizvodnja zdrave ekološke hrane te turizam i ugostiteljstvo. U Saborskom djeluju područna niža osnovna škola i zdravstvena ambulanta.