Turizam i prirodno blago

null

Čorkova Uvala

U sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera očuvana je najljepša prašuma Dinarida – Čorkova uvala. Na oko 80 hektara površine to je netaknuta šuma bukve i jele koja se razvija isključivo pod prirodnim uvjetima svoga staništa bez neposrednog utjecaja čovjeka.

null

Rječica Lička Jesenica

Biser nedirnute prirode, rječica Lička Jesenica, krška je ponornica s dva izvora - Veliko i Malo vrelo ispod male Kapele. Ovaj rajski prizor ostavit će vas bez daha. Rječica je duga svega 6,5 kilometara.

null

Jezero Blata

Jezero Blata podno gore Pištenik prirodna je rijetkost – estavela. Kod visokog vodostaja ima značajke vrela, a pri niskome postaje ponor.

null

Jama Balinka

Jama Balinka nalazi se u srcu gore Pištenik u planinskom lancu Mala Kapela. Istražena je do dubine 333 metra.

Saborsko i okolica postaju sve atraktivnije odredište brojnih domaćih i stranih posjetitelja. Blizina svjetski poznatog Nacionalnog parka Plitvička jezera zasigurno doprinosi povećanju te brojke, ali razlog su također jedinstvene prirodne i kulturne znamenitosti općine Saborsko. Ljepota i očuvanost izvornih saborskih šuma, livada, rječica, potoka i vrela te mogućnost raznovrsnog aktivnog odmora sve više zadržavaju prolaznike na području općine Saborsko.

Priroda općine Saborsko privlačna je u svako godišnje doba i oduševit će obiteljske goste, kao i sve one željne izazova: fotografe, planinare, cikloturiste, ribolovce i lovce, ljubitelje sportova na snijegu. Označene planinarsko-izletničke staze nalaze se na području Čorkove uvale, a vode do vrhova visokih preko 1200 metara. Biciklisti mogu slijediti oznake “rute 9” koja prolazi najzanimljivijim predjelima Saborskog i susjedne Rakovice.

Potpuni užitak boravka u ovom kraju jamče gostoljubivi domaćini i izvorna domaća hrana koju gosti mogu isprobati. Sir, med, medenjaci, rakija, pića od ljekovitog bilja i brojni drugi proizvodi u ponudi su uz “Zelenu cestu” koja u Saborsko vodi iz Josipdola i Plaškog.

TURISTIČKA BROŠURA-SABORSKO
TURISTIČKA KARTA OPĆINE SABORSKO

null

Smještaj

Za turiste koji u Saborskom žele prenoćiti ili pak provesti nekoliko dana smještaj nude privatni iznajmljivači apartmana i soba koji iz godine u godinu postaju sve brojniji.

null

Aktivni turizam

Područje općine Saborsko bogato je prirodnim ljepotama koje nude razne mogućnosti aktivnog odmora.

null

Znamenitosti

Kulturno-povijesni spomenici općine Saborsko izuzetno su važne znamenitosti za njene žitelje, ali i sve posjetitelje. Među kulturno-povijesnim spomenicima posebno se ističu crkva u Saborskom.